official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Bolzano in Prague 2014

Na mezinárodním sympoziu o práci a myšlenkách Bernarda Bolzana se v pražské vile Lanna od 16. do 19. července 2014 scházelo pětatřicet účastníků ze 13 zemí. Konferenci zorganizovaly Filosofický ústav AV ČR společně s Mezinárodní společností Bernarda Bolzana a Univerzitou v Amsterdamu.

08_1.jpg
Foto: Gaëtan Pégny, Archiv utora
Skupina účastníků na zahradě Lannovy vily

Bernard Bolzano patřil mezi vůdčí evropské filozofy devatenáctého století – přesto rozsah, hloubka a originalita jeho přínosu filozofii, teologii a matematice začaly být plně oceňovány až ve století dvacátém. Letos vyšel v Oxford University Press první úplný anglický překlad Bolzanova největšího díla, čtyřdílného Vědosloví z roku 1837. Potěšilo nás, že se pražského setkání zúčastnil jeden z překladatelů a editorů rozsáh­lého spisu Paul Rusnock; společně se Stefanem Roskim připravil obsáhlou přednášku Bolzano o nutné existenci. Rozsáhlé referáty přednesli rovněž následující badatelé: Wolfgang Künn – O pojmu mít vlastnost. Corrigenda v Bolzanově Vědosloví, S. Roski a Antje Rumberg – Jednoduchost a úspornost v Bolzanově teorii zdůvodňování, Benjamin Schnieder – Bolzano o příčině a zdůvodňování, Steve Russ a Kateřina Trlifajová – Jsou Bolzanova měřitelná čísla reálná?

Většina z účastníků sympozia působí v oddělení filozofie, zastoupeni ovšem byli též matematici a teologové. Kromě již zmíněných přednášek zaznělo dalších 25 příspěvků; osm z nich mělo matematický obsah, pět teo­logický. Většina přednášejících vyhověla požadavku ponechat polovinu svého času diskusi, takže po každé prezentaci zůstal dostatek času na rozšiřující a rozmanitou rozpravu. Ačkoli se jich každý den uskutečnilo 10 či 11, jejich rozložení a přestávky nevyvolávaly pocit, že by se muselo přespříliš spěchat nebo že se sympozium odehrává pod tlakem. Alespoň polovina přínosu většiny konferencí spočívá v hlavním programu, důležité jsou ale i neformální debaty. Bolzanovská konference nebyla výjimkou a příhodné prostředí vily Lanna spolu s terasou a krásným počasím vedly k ideálnímu využití této příležitosti.

08_4.jpg
Foto: Gaëtan Pégny, Archiv utora
Hlavní organizátorka konference Arianna Betti z Amsterdamu

Současnou svěžest bolzanovských studií ilustrovaly bolzanovské „novinky“ uvedené ve třech vstupech Arianny Betti; představily se nedávné i chystané publikace, software pro filozofy s aplikacemi pro Bolzana a uskutečnila se debata, jak nejlépe v set­káváních nad Bolzanovým dílem pokračovat.

Mezi účastníky bylo devět doktorandů: od těch, kteří teprve začínají, až po studenty s téměř dokončenou doktorskou prací; z jejich pohledu bylo setkání důležité pro navázání vzájemných kontaktů – jeden ze studentů, Lukas Kraus, vydal doktorskou práci krátce po konferenci v publikační řadě Beiträge zur Bolzano-Forschung (Academia Verlag). Základ téměř všech přednášek tvořilo ­Bolzanovo kompletní dílo, které vydává nakladatelství Frommann-Holzboog, Stuttgart, pod názvem Bernard Bolzano Gesamtausgabe; 93 z plánovaných 129 svazků již vyšlo, další se připravují, a tak je dokončení velkorysé vydavatelské edice na dohled. Vydané svazky rozšiřují a obohacují primární zdroje dostupné bolzanovským badatelům.

Závěrečnou lahůdkou pro účastníky, kteří zůstali i po skončení přednášek, byla „bolzanovská cesta“ – pěší procházka po Starém a Novém Městě pražském, po místech zvláštním způsobem spjatých s Bolzanovým životem a dílem. Navzdory vedru a svižné chůzi byli všichni inspirováni a povzbuzeni nadšením, energií a rozsáhlými vědomostmi průvodkyně Aleny Šolcové.

Mezinárodní setkání finančně a zázemím podpořily Univerzita v Amsterdamu, Filosofický ústav AV ČR, Mezinárodní společnost Bernarda Bolzana, Mezinárodní komise pro historii matematiky a nadace, která si přála zůstat anonymní. S vděčností příspěvky jmenovaných institucí oceňujeme.

08_3.JPG
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Konferenci předcházelo neformální setkání v Praze v roce 2010 (viz http://www2.warwick.ac.uk/fac/sci/dcs/­people/steve_russ/pmb10), kterého se ovšem zúčastnili pouze pozvaní hosté. Pořadatelé letošního sympozia předem propagovali výzvu k podávání příspěvků, takže se sešlo mnohem více přihlášek a prezentací. Podrobnosti o setkání včetně programu a členů komisí naleznete na bolzano2014.wordpress.com. Prezentace, poznámky či případně články jsou zatím k dispozici pouze účastníkům. Některé příspěvky byly nedávno publikovány, jiné se k vydání připravují. Snažíme se zpřístupnit veškeré materiály, aniž bychom ohrozili jejich případné vydání. Detaily publikací a jejich dostupnost budou na uvedené webové stránce aktualizovány.

08_2.JPG
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Steve Russ (někdejší profesor informatiky na Univerzitě ve Warwicku) pomáhal spolu s Ariannou Betti a Pam Rossel koordinovat místní organizační skupinu, kterou tvořili Magdalena Hykšová, Petra Ivaničová, Ladislav Kvasz, Steve Russ, Alena Šolcová a Kateřina Trlifajová.

ARIANNA BETTI,
Univerzita v Amsterdamu, Nizozemí,
STEVE RUSS,
Univerzita ve Warwicku, Velká Británie
(Z angličtiny přeložila Kateřina Trlifajová,
Centrum pro teoretická studia AV ČR a UK)