official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Engineering mechanics 2012

Stejnojmenná mezinárodní konference se každoročně koná v polovině května a je hlavní událostí v oboru v České republice. Letošní, v pořadí již osmnáctý ročník uspořádal ve Svratce (14. až 17. května) pod záštitou České společnosti pro mechaniku a IFToMM (The International Federation for the Promotion of Mechanism and Machine Science) Ústav teoretické a aplikované mechaniky AV ČR, který se v organizaci střídá s Ústavem termomechaniky AV ČR a Ústavem mechaniky těles, mechatroniky a biomechaniky VUT Brno. Konference, jejíž historie sahá až do přelomu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století, iniciovala mnoho  mezinárodních projektů a umožnila vznik interdisciplinárních oborů na pomezí mechaniky, fyziky, medicíny, aeroelasticity apod.

10_1.jpg
Foto: Archiv ÚTAM AV ČR
Zahajovací zasedání konference Engineering Mechanics 2012


Konference se vzájemně doplňuje se stejnojmenným mezinárodním vědeckým časopisem, který vydávají spolu s dalšími institucemi výše jmenovaní pořadatelé. Vědecký výbor konference stejně jako redakční rada časopisu jsou mezinárodní; každý příspěvek recenzují nejméně dva oponenti. Zájem o konferenci je tradičně vysoký a umožňuje organizátorům přísný výběr příspěvků.
Smyslem setkání je získat přehled o současném stavu rozvoje mechaniky tuhých a deformovatelných těles, mechaniky tekutin a termodynamiky, a to zejména ve vztahu k projektům, které se řeší v České republice a v rámci mezinárodních projektů Evropské unie. Letos se na program dostaly následující základní okruhy: nelineární dynamika soustav, stabilita pohybu a napjatosti soustav, diagnostické a identifikační metody, stochastická mechanika, počítačová mechanika, nelineární mechanika deformovatelného prostředí, lomová mechanika, spolehlivost konstrukcí, mechatronika, biomechanika, mechanika tekutin, aeroelasticita, hydroelasticita, termomechanika, mechanika konstrukcí historických staveb a jejich materiálů.
Konference se zúčastnilo 223 odborníků ze všech oblastí mechaniky ze šesti zemí; publikováno bylo celkem 199 příspěvků. Součástí plenárního zahajovacího zasedání jsou vždy úvodní přednášky, v nichž význační čeští a zahraniční odborníci prezentují „State of the Art“ některých speciálních oblastí. Tentokrát byly předneseny dvě (Rohan, E. at al.: Two-scale modelling of strongly heterogeneous continua using the homogenization approach; Kratochvíl, C. at al.: Application of chaotic dynamics in natural and technical sciences).
Výběr témat i přednášejících vycházel ze současných světových trendů, které sleduje počítačová mechanika (Computational Mechanics) motivovaná potřebami nejenom mechaniky, ale i mnohých dalších oborů teoretické fyziky, a dále nelineární dynamika a zejména dynamická stabilita mechanických a dalších fyzikálních struktur, jejichž odezva je zatížena významnou mírou neurčitosti v času a v prostoru.
Jednání se konalo v pěti paralelních sekcích během čtyř dnů. Velice konsistentní byl půldenní blok 11 přednášek z oblasti počítačové mechaniky, který navazoval na první z úvodních přednášek. Posluchačům předložil formou „minisympozia“ velmi dobře uspořádaný sled pečlivě vybraných obecných i detailních příspěvků z nejsledovanějších oblastí oboru. Podobné hodnocení lze ovšem vyslovit i o dalších blocích přednášek, které se věnovaly např. problémům dynamiky soustav, jak naznačila druhá z úvodních přednášek.

10_2.jpg
Předsedové jednotlivých zasedání krátce hodnotili každé vystoupení. Vědecký výbor konference vybere na základě těchto záznamů a plných textů deset nejlepších příspěvků, kterým bude po dalším recenzním řízení věnováno zvláštní číslo časopisu Engineering Mechanics. Příspěvky přihlášené jako postery soutěžily tak jako každý rok o cenu generálního ředitele společnosti ŽĎAS, a. s.; o vítězi rozhoduje smíšená komise složená z odborníků akademické a průmyslové sféry. Vítězem letošního ročníku se stal příspěvek T. Ripela a J. Krejsy: Mechanical design of the active orthosis.
Příspěvky z konference se publikují formou plných textů v elektronické formě na CD ROM (ekvivalent cca 1800 stran) a současně jako kniha rozšířených abstraktů (Book of Extended Abstracts, 430 stran). Sborník konference je často citován v českých a zejména v zahraničních časopisech a v několika referátových časopisech; pravidelně si jej žádají také některé zahraniční odborné knihovny. Podrobnější údaje naleznete na www.engmech.cz, kde jsou uloženy i informace o konferenci průběžně spolu s odkazy na sborníky a podklady od roku 2006. Veškeré materiály jsou k dis­pozici v Knihovně AV ČR, knihovně ÚTAM AV ČR a u organizátorů.
Konference se účastní jak vědečtí pracovníci ze základního výzkumu, tak inženýři z praxe. Velmi cenná je účast malých privátních laboratoří, jež se zabývají vývojem a mnohdy i výrobou unikátních zařízení. Tyto laboratoře tvoří nenahraditelný most mezi základním výzkumem a průmyslovým vývojem. Je potěšitelné, že konference se tradičně účastní všechny věkové kategorie. Obzvláště důležité je, že výrazně stoupá podíl mladých lidí včetně studentů-doktorandů, čímž se naplňuje původní snaha organizátorů umožnit mladým lidem získávat zkušenosti a návyky využitelné na velkých konferencích v zahraničí. Tomuto cíli je zásadně podřízen styl vedení této akce, která se koná výhradně v angličtině. Jednání konference se pokaždé účastní několik starších vědců ze zahraničí v roli „neformálních kritiků“. Jejich úkolem je poskytovat organizátorům zpětnou vazbu nezávislého pozorovatele odborných i organizačních stránek celé akce. Konference tak získala postavení významného odborného a společenského setkání a již před léty dosáhla úrovně plně srovnatelné s podobnými akcemi, jež se konají v zahraničí (s výjimkou výše vložného), jako je GAMM v Německu, ASCE-EM či ASME-EM v USA. Zároveň je ukázkou fungující spolupráce mezi Akademií věd ČR, vysokými školami, aplikovaným výzkumem a průmyslovými podniky.

JIŘÍ NÁPRSTEK,
Ústav teoretické a aplikované mechaniky AV ČR, v. v. i.,
předseda vědeckého výboru