official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2012  > červ-srp  > Obálka

Akademickou prémii získali botanik a astronom

01_1.jpg
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Předseda Akademie věd prof. Jiří Drahoš ocenil prestižní Akademickou prémií doc. Jaroslava Doležela z Ústavu experimentální botaniky AV ČR a dr. Pavla Spurného z Astronomického ústavu AV ČR. Setkání, během něhož byly podepsány trojstranné smlouvy mezi Akademií věd, nositeli Akademické prémie a jejich zaměstnavatelem (akademickým pracovištěm), se konalo 26. června 2012 v budově Akademie věd na ­Národní třídě v Praze.
Pavel Spurný je hlavním koordinátorem mezinárodního projektu Evropské bolidové sítě a vedoucím její české části; inicioval modernizaci a automatizaci sítě a významně přispěl ke zdokonalení metod zpracovávání dat. Podílel se na analýze pádu významných meteoritů.

01_2.jpg 01_3.jpg
Zleva: Jaroslav Doležel z Ústavu experimentální botaniky AV ČR a Pavel Spurný z Astronomického ústavu AV ČR

Jaroslav Doležel patří ke světové špičce ve výzkumu struktury a evoluce genomu rostlin. Zásadně se podílel na vývoji nových analytických metod, které umožňují odhalovat velké a složité genomy. Metody, jež vyvinul tým doc. J. Doležela, a jím získané poznatky využívají mnohé univerzity a výzkumné instituce v USA, Evropě i v Asii.
Praemium Academiae, kterou Akademie věd uděluje od roku 2007, je spojena s finanční podporou do výše pěti milionů korun ročně po dobu šesti let. Jejím smyslem je podpořit osobnosti, jež realizují výzkum na vynikající mezinárodní úrovni, a vytvořit jim špičkové podmínky, aby se mohly naplno věnovat vědě.
srd