official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Dějiny umění ve společenském kontextu

Ústav dějin umění AV ČR vstoupil do nového projektu francouzsko-české spolupráce. Projekt, který se zaměřuje na výzkum raněnovověké architektury, zahájilo mezinárodní vědecké kolokvium The Discovery of Central-Plan Forms: Architecture in France and the Czech Lands between 1500 and 1800. U jeho příležitosti uspořádali 26. dubna 2014 velvyslanec Francie v České republice Jean-Pierre Asvazadourian s ředitelem ÚDU AV ČR Vojtěchem Lahodou konferenci v historických prostorách Buquoyského paláce na Malé Straně v Praze.

11_1.jpg
Foto: Petr Zinke, Archiv ÚDU AV ČR
Ústav dějin umění AV ČR představil své aktivity v historických interiérech Buqoyského paláce na Malé Straně formou posterů a vydávaných publikací.

Setkání ukázalo akademický ústav z perspektivy příští spolupráce s jedním z prestižních center francouzského univerzitního výzkumu: École pratique des hautes études v Paříži (EPHE) a zároveň upozornilo na aktuálnost témat základního akademického výzkumu ve vztahu k současné české společnosti. Za francouzskou stranu se jej zúčastnil také první rada francouzského velvyslanectví Laurent Toulouse, jehož výborná znalost české a moravské barokní architektury prozrazuje profesi historika umění, dále ředitelka mezinárodních vztahů EPHE Laurent Frabolot, historička umění profesorka Sabine Frommel z téže instituce a Rachid Makhloufi, atašé pro vědu a vysoké školy Francouzského institutu v Praze.

Čeští historikové umění a jejich francouzští partneři představili realizované i připravované projekty svých ústavů. Prof. Frommel, ředitelka programu Dějiny renesančního umění EPHE, nejprve uvedla důvody k uspořádání kolokvia: zájem obou pracovišť směřuje k rozpracování problému migrace architektonických forem s ohledem na politické a sociální podmínky jejich recepce a adaptace v období raného novověku. Do projektu se zapojují doktorandi a postdoktorandi oboru dějin umění z obou pracovišť, jakož i Ústav pro dějiny umění Filozofické fakulty UK.

Historička fotografie Petra Trnková z ÚDU AV ČR prezentovala výsledky projektu Obnova buquoyské kulturní krajiny řešeného v letech 2011–2015 v programu NAKI. Jeho prostřednictvím se dosud podařilo odborně zpracovat a restaurátorsky ošetřit stovky historických snímků ze sbírek ústavu, které dokumentují důležitý dobový fenomén: využívání fotografie jako dokumentačního prostředku zachycujícího postup architektonických a parkových úprav šlechtických sídel se zvláštním zřetelem na uchovávání rodové paměti. Projekt získal ohlas odborné i laické veřejnosti pro svůj metodicky nový přístup k rozsáhlým a dosud málo využívaným sbírkám fotografií ve fondech zámeckých knihoven.

11_4.jpg
Foto: Vlado Bohdan, Archiv ÚDU AV ČR

Podnět k zahájení výzkumu v oblasti sportu a umění vzešel od současného předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala, bývalého špičkového veslaře a nyní úspěšného podnikatele. Zápolení ve sportovních a uměleckých disciplínách tvořilo základ olympijských soutěží ve starověkém Řecku, ale soudobá společnost vnímá tělesnou krásu spíše jako protiklad duševní ušlech­tilosti. Právě obavy z prohlubující se propasti mezi sportovci a intelektuály přivedly J. Kejvala na myšlenku vyzvat ke spolupráci historika a teoretika architektury prof. Rostislava Šváchu. Šváchovou zásluhou, kterou neumenšuje kolektiv spoluautorů z řad jeho nejlepších žáků a kolegů, vznikla v roce 2012 kniha Naprej! Česká sportovní architektura 1567–2012, jež dokázala v příbězích 60 staveb přiblížit vývoj sportu z pohledu historika architektury: od sportovních aktivit s vysokým společenským statusem odrážejícím se v renesančních míčovnách, jízdárnách a střelnicích přes tělocvičny sokolů a turnerů až po současné golfové kluby. Pokračováním bude připravovaná výstava Sport je umění – Umění je sport, kterou představil Tomáš Winter. Velkoryse pojaté zpracování s plánovanými zápůjčkami ze zahraničí koncepčně připravují vedle T. Wintera též V. Lahoda a R. Švácha.

11_3.jpg
Foto: Vlado Bohdan, Archiv ÚDU AV ČR
Jean-Pierre Asvazadourian, velvyslanec Francie v České republice, v neformálním rozhovoru se Sabine Frommel z EPHE Paris

Posledním, ale společenskou závažností prvořadým tématem historiků umění je jejich odborná a občanská aktivita při záchraně stavebních památek ohrožených developerskými a podnikatelskými záměry. O tomto tématu promluvil R. Švácha. Vedle akcí proti demolici domu čp. 1601 od Bohuslava Kozáka na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice, jejichž součástí bylo i jednání v Senátu Parlamentu ČR, podporuje ÚDU záchranu, obnovu a revitalizaci kostelů Broumovska organizované neziskovou společností Omnium. Letos na jaře vyvinuli historikové umění největší úsilí při obraně kostela Nanebevzetí Panny Marie v Horním Jiřetíně. Nedávno opravený kostel i celé město vážně ohrožuje rozhodování o prolomení limitů těžby hnědého uhlí v Podkrušnohoří. Záchranu díla slavného architekta francouzského původu Jeana Baptisty Matheyho z let 1694–1699 podpořil 28. března 2014 v Horním Jiřetíně i první rada Velvyslanectví Francie v České republice Laurent Toulouse, který vystoupil i na vědecké konferenci uspořádané ÚDU AV ČR za přispění kateder a ústavů dějin umění na univerzitách v Praze, Brně, Olomouci, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Ostravě a Opavě. V zaplněném sále Buquoyského paláce měli mnozí hosté v živé paměti otřesné snímky zasypávání památek z 50. let 20. století, které pro jiřetínskou konferenci shromáždil Petr Macek z Ústavu pro dějiny umění Filozofické fakulty UK.

11_2.jpg
Foto: Vlado Bohdan, Archiv ÚDU AV ČR
Constantin Kinsky, předseda Česko-francouzské obchodní komory

V závěrečném příspěvku, který v prostorách Velvyslanectví Francie v České republice proslovil Constantin Kinsky, předseda Francouzsko-české obchodní komory, i v neformálních rozhovorech zazněla další témata k česko-francouzské spolupráci. Umělecké památky a vědecké projekty na jejich zpracování a uchování v ní mají důležité místo.

TAŤÁNA PETRASOVÁ,
Ústav dějin umění, v. v. i.