Previous Next
Gellnerova cesta od anarchisty k rozšafnému biedermanovi JAKUB MACHEK Lucie Kořínková ve své gellnerovské monografii s podtitulem Text — obraz — kontext bohatě zúročila široké...
Slavíny snové i skutečné Michal Fránek Když roku 1887 publikoval Svatopluk Čech Pravý výlet pana Broučka do Měsíce, nechal v něm svého hrdinu za...
Král se špatnou pověstí LUKÁŠ M. VYTLAČIL Utváření obrazu a pověsti českého a římského krále Václava IV. V úterý 17. září 2019 se v konferenčních...
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
 

Badatelské zaměření

Starší česká literatura; středověká hagiografie; duchovní próza; Život Krista Pána a Meditationes Vitae Christi.

Studium a stáže

20012006 FF OU, obor Učitelství pro SŠ – český jazyk a literatura s literárněvědným zaměřením (diplomová práce Obraz ženy v legendách staročeského Passionálu); 20062011 KCL FF OU, doktorské studium, obor Teorie a dějiny české literatury (disertační práce Žánrová struktura staročeského Passionálu).

Zaměstnání

2006–2008 KCL FF OU, výuka seminářů ze starší české literatury; od 2010 Oddělení pro výzkum starší literatury ÚČL AV ČR.

Výběrová bibliografie

Monografie:

  • Staročeský Passionál. Žánrová variabilita pozdně středověké hagiografie. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2010. 

Studie:

  • (U)mučení jako příběh: Nad podobou passio a jeho narativními proměnami ve Zlaté legendě a staročeském Passionálu. In: S. Fedrová – A. Jedličková: Intermediální poetika příběhu. Praha: Akropolis, Ústav pro českou literaturu 2011, s. 116–140.
  • Staročeský Passionál: žánrová variabilita pozdně středověké legendy. In: Zborník abstraktov z XVIII. kolokvia mladých jazykovedcov. Zelený Breh  Kokošovce-Sigord: FF Prešovskej univerzity v Prešove  SJS pri SAV, 2009, s. 760772.
  • Silná jako smrt je láska. Nad mystickým rozměrem staročeského Života svaté Kateřiny. Język, literatura i kultura Czech 2. Racibórz: Panstwowa Wyzsza Szkoła Zawodowa w Raciborzu, 2009, s. 141150.
  • Jsou to vůbec legendy? Studie o staročeském PassionáluProtimluv, č. 3, 2008, s. 2731.
  • Projevy humoru ve staročeském Passionálu. In: Slavica iuvenum, IX. mezinárodní setkání mladých slavistů. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2008, s. 713.