Nové knihy – únor 2020

 

Nové přírůstky v Knihovně AV ČR – únor 2020

Nové přírůstky řazené podle oborů.

Můžete využít náš formulář k napsání návrhu na zakoupení knihy do fondu Knihovny AV ČR.

Výběr z novinek ve fondu za únor 2020

Všechny vybrané knižní novinky jsou vystaveny ve studovně, kde je možné si je prohlédnout a případně ihned vypůjčit.

Elektronická podoba výběru z nových knih je dostupná v Digitální knihovně AV ČR (na vyhrazených počítačích ve studovně knihovny). Digitalizovanými knihami je možné listovat a případně si jejich části vytisknout.

Richard Pospíšil

Ekonomika veřejných rozpočtů (současnost a perspektiva)

Třináct kapitol o problematice veřejných financí, o veřejné ekonomice, její podstatě a jejích problémech v kontextu smíšené ekonomiky státu. Kniha podrobně analyzuje platné právní předpisy, zákony o státním rozpočtu, zákony o obcích a krajích, o rozpočtovém určení daní, daňové zákony a jejich působení v oblasti ekonomiky.

Nakladatel: Professional Publishing, 2019

Wladislaw Jachtchenko

Manipulativní rétorika: nejlepší manipulativní triky a techniky

Mezinárodně úspěšný trenér rétoriky ve své knize prozrazuje nejúčinnější manipulativní techniky a triky. Dozvíte se, jak si umět vynutit souhlas, jak vzbudit sympatie, ukončit nepříjemné diskuze nebo jak využívat podvodné argumenty a manipulativní řeč těla. Naučíte se také využívat jazykové triky, argumentační klamy a kognitivní zkreslení. S jeho tipy a radami budete mít vždy a všude poslední slovo!

Nakladatel: Grada, 2019

Matúš Šucha

Proč se v dopravě chováme tak, jak se chováme?: a co s tím můžeme dělat

Máme mnoho různých cest, kterými se můžeme dostat z bodu A do bodu B. Jak to udělat, aby všechny naše cesty, pěšky, na kole, hromadnou dopravou nebo autem, byly pohodlné a bezpečné? Proč se v dopravě chováme tak, jak se chováme? A můžeme to změnit? Na tyto a další otázky hledá odpovědi Matúš Šucha, dopravní psycholog a tvůrce udržitelné městské mobility.

Nakladatel: NLN, 2019

Pavel Maškarinec

Ženy a lokální politika: komunální volby v České republice v letech 1994–2018 z pohledu politické reprezentace žen

Kniha se zaměřuje na analýzu faktorů, které přispívají k vyšší nebo naopak nižší úspěšnosti žen ve volbách do zastupitelstev všech více než šesti tisíc českých obcí v komunálních volbách mezi roky 1994 až 2018. Na základě agregovaných dat jsou analyzovány prostorové vzorce deskriptivní reprezentace žen v českých obcích, stejně jako proměny těchto vzorců mezi volbami, a hledány závislosti mezi mírou politické reprezentace žen v zastupitelstvech obcí a vybranými charakteristikami obcí a jejich populací.

Nakladatel: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2019

Petr Hlaváček

Fenomén soutoku: příběh říční krajiny na soutoku Vltavy a Berounky

Soutok Vltavy a Berounky na jižním okraji Prahy představuje dávnou křižovatku cest i výrazné ohnisko české mentální topografie. Stejně tak pražské jihozápadní předpolí od Lahovic a Zbraslavi až po Černošice a Kazín je svéráznou říční krajinou, která se během tisíciletí a staletí proměnila ve zcela specifický kulturně-historický areál.

Nakladatel: IPR: Novela bohemica, 2019

Pavlína Cermanová a kol.

Pohané a křesťané: christianizace českých zemí ve středověku

Soubor dvanácti studií z pera kolegů a přátel prof. PhDr. Petra Sommera, DrSc., je sondou do dějin christianizace Čech a Moravy od raného středověku do počátku 16. století. Autoři v jednotlivých esejích osvětlují podobu střetu pohanství s křesťanstvím, složité cesty vnější a vnitřní christianizace stejně jako soupeření křesťanství s jinými náboženstvími středověkého světa.

Nakladatel: NLN, 2019

Jerry Z. Muller

Tyranie metrik

Kniha Jerryho Z. Mullera, profesora historie na Americké katolické univerzitě ve Washingtonu, si bere na paškál naši posedlost metrikami. Ty se začaly používat v sedmdesátých letech k efektivnímu řízení podniků, ale postupně pronikaly do všech oborů lidské činnosti. Nejrůznější instituce propadly víře, že cesta k úspěchu spočívá v kvantifikaci výkonnosti, zveřejňování jejích výsledků a odměňování na základě čísel. Úsilí o hodnocení na bázi „vědecké“ přesnosti ale vede od měření výkonů k fascinaci měřením samotným. Výsledkem je tyranie metrik, jež ohrožuje kvalitu našich životů i chod nejdůležitějších institucí.

Nakladatel: Academia, 2020

Martin Machovec

Writing underground: reflections on samizdat literature in totalitarian Czechoslovakia

Výbor ze studií literárního historika a editora Martina Machovce, které vznikaly v posledních dvou dekádách (2000–2018), představuje celou řadu faset uvažování o fenoménu undergroundu. V jednotlivých studiích se zabývá zejména undergroundovou literaturou z okruhu I. M. Jirouse a rockové skupiny The Plastic People of the Universe, ale věnuje pozornost i širším souvislostem této literatury – jejím předchůdcům z 50. let (okruh Egona Bondyho a Ivo Vodseďálka), roli ve společenství Charty 77, vazbám na angloamerické prostředí nebo hudebním a scénickým realizacím a způsobu, jakým byly tyto texty v samizdatu šířeny.

Nakladatel: Karolinum Press, 2019

Jan Lukavec

Imaginární zoologie

Kniha přibližuje kulturní dějiny vybraných živočichů od nejstarších mytických dob až po dnešek. Napříč různými literárními žánry sleduje proměňující se obrazy koček, lišek, koní, psů, vlků, prasat, medvědů, netopýrů či velryb. Navazuje na ty soudobé teorie, které zpochybňují dichotomii příroda – kultura, případně zvíře – člověk, jež se snaží o přehodnocování antropocentrického vidění světa.

Nakladatel: Pulchra, 2019

Jan Hábl

Lidskost není docela ztracena: stručný výklad Komenského Porady o nápravě věcí lidských

Knížečka představuje nejstručnější možný výklad Komenského díla Obecná porada o nápravě věcí lidských. S člověkem a lidstvem něco evidentně není v pořádku. Na jednu stranu máme vynikající potenciál, mnoho víme, mnoho umíme, mnoho můžeme, ale právě tato naše kapacita je pro nás největší hrozbou. Všechno dobré, čím disponujeme, dokážeme zneužít. Jsme jediné bytosti, které mají potenciál sebezničení.

Nakladatel: Pavel Mervart, 2019