Akademie věd varuje: Návrh rozpočtu je pro nás likvidační / Týden.cz

Projde-li návrh státního rozpočtu ve stávající podobě, bude mít Akademie věd příští rok na provoz o 721 milionů méně než letos a v dalších letech se propad ještě prohloubí. Znamená to přímé ohrožení této instituce, uvádí se v dnešním prohlášení Akademie věd (AV). Premiér Jan Fischer se snaží situaci uklidnit.

Návrh rozpočtu na výzkum a vývoj na rok 2010 se střednědobým výhledem na léta 2011-2012 předložila Rada pro výzkum a vývoj. Pro příští rok předpokládá snížení institucionálních výdajů Akademie věd o 721 milionů korun, tedy o 14,3 % proti roku 2009, a do roku 2012 další skokové snížení těchto výdajů až o 45 %.

„Fakticky to znamená likvidaci Akademie věd ČR a zánik soustavy jejích pracovišť, jedné z nejvýkonnějších složek výzkumu a vývoje v České republice, a to v situaci, kdy celkové výdaje státního rozpočtu na výzkum a vývoj (coby jedné z hlavních deklarovaných priorit vlády ČR) v nejbližších třech letech klesat nebudou,“ uvádí se v prohlášení akademie.

Vědci varují, že v konečném důsledku by došlo ke snížení počtu vědecko-výzkumných pracovníků, k odlivu špičkových vědců do zahraničí nebo do komerční sféry a k ukončení mnoha projektů mezinárodní spolupráce. Rada pro výzkum a vývoj podle mínění AV míří k podpoře průměrnosti.

Akademie věd zdůrazňuje kvalitu svého výzkumu: „I když AV ČR představuje pouze 15 % výzkumné kapacity ČR, je jedním z hlavních producentů kvalitních výsledků výzkumu a vývoje: podle aktuálního hodnocení za období 2003-2007 činí podíl AV ČR v nejprestižnější kategorii článků ve špičkových mezinárodních časopisech zhruba 38 %, v AV ČR vznikla rovněž skoro třetina patentové produkce ČR a AV ČR se podílí cca 43 % na citačním indexu celé ČR.“

Znepokojení nad návrhem rozpočtu minulý týden vyjádřila i Učená společnost České republiky.

Rada se brání

Rada pro výzkum a vývoj problém připouští. Nemohla se však podle vlastního prohlášení z 20. května zachovat jinak, protože je vázána rozpočtovými opatřeními předkládanými ministerstvem financí. Ministerstvo požaduje zachovat výdaje na výzkum, vývoj a inovace v následujících letech na úrovni roku 2009. To však podle rady ve skutečnosti znamená jejich krácení o 1,2 miliardy Kč, tj. zhruba o 5 %, protože tato částka je předem blokována pro spoluúčast na projektech financovaných ze strukturálních fondů Evropské unie. Peněz určených pro základní provoz Akademie věd tedy bude méně.

Fischer uklidňuje

Premiér Jan Fischer dnes na tiskové konferenci po jednání vlády zdůraznil, že kabinet dosud vedl především makroekonomickou debatu. Prioritami vlády je podle něj kromě budování dopravní infrastruktury také právě věda a výzkum. Je si jist, že s akademií se o penězích dohodne.

Foto: profimedia.cz, ČTK, Science, Nature

via: http://www.tyden.cz/rubriky/veda-a-technika/veda/akademie-ved-varuje-navrh-rozpoctu-je-pro-nas-likvidacni_121417.html

  • Print
  • PDF
  • email
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • LinkedIn
  • RSS
  • Twitter