Co je u nás nového?

Akční enzymy 3 – čiperné kvasinky

Kvasinky milují řepný cukr čili sacharózu. Než si ale na něm pochutnají, musí ho rozštěpit na dva jiné cukry. Reakci obstarává enzym, který můžeme pozorovat při práci díky speciálním papírkům z lékárny.

Tajemství barevných fixů

Myslíte si, že v zelených fixech je zelená barva a v černých zase černá? Tak to vás asi čeká velké překvapení. Vyzkoušejte si zajímavou metodu, bez které se dnes neobejdou chemici ani biologové.

Slizká semínka

Některá semena a podobné rozmnožovací útvary mají působivé slizové obaly. Ty jsou často bezbarvé, ale můžete je snadno zviditelnit. Stačí vám k tomu obyčejná tuš.

Vyrobte si škrob

Škrob je zásobní látka, do které si rostliny ukládají energii. Uvnitř jejich buněk ho najdeme v podobě zrn různých velikostí a tvarů. Zkuste zrnka „osvobodit“ a připravit si tak čistý škrob.

Barevné hrátky s květy

Růžové, červené, fialové a modré květy často obsahují barviva antokyany, která mění barvu podle pH. Prozkoumejte tyto změny v našem biologicko-chemicko-výtvarném experimentu.

Kapky a žížaly z pektinu

Tento hravý pokus ocení hlavně děti. Potravinářská surovina jménem pektin se vám před očima změní z rozpuštěné látky na gel. Stačí k tomu roztok kyseliny citronové a trochu třpytek pro obarvení.

Svítící cukr

Cukr známe všichni. Dobře víme, jak vypadá i jak chutná. Tušili jste ale, že ve tmě může svítit?

Barvení cévních svazků

Cévnaté rostliny mají ve svém těle důmyslný systém „potrubí“, který rozvádí vodu, živiny a další látky ke všem buňkám. Funkci trubek zde plní takzvané cévní svazky.