official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Bohatý program Švédské královské mise

Královská švédská inženýrská akademie (Ingenjörsvetenskapsakademien – IVA) organizuje pod patronací švédského krále Carla XVI Gustafa zahraniční odborné mise, jichž se švédský král sám účastní. V České republice, kterou Královská mise navštívila ve dnech 8. až 11. května 2012, je partnerem IVA Inženýrská akademie ČR (IA ČR). Hlavním cílem misí je vybrat skupinu reprezentantů z oblasti švédského průmyslu a obchodu, státní správy a akademické sféry, aby se seznámila s významnými a rychle se rozvíjejícími špičkovými oblastmi průmyslu, zdravotnictví, vzdělání, výzkumu a inovací. Vyústěním misí jsou nové osobní kontakty a výměna zkušeností i z dalších perspektivních oblastí s cílem rozvíjet konkrétní spolupráci a projekty mezi Švédskem a navštívenou zemí. Obdobné návštěvy realizovala IVA již například v Rusku, Číně či Španělsku.

09_1.jpg
Fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Švédský král Carl XVI Gustaf (druhý zprava) s prezidentem Inženýrské akademie ČR Petrem Zunou. Vlevo Vojtěch Petráček z ČVUT a místopředsedkyně Rady pro výzkum, vývoj a inovace Miroslava Kopicová.

Českou republiku si IVA zvolila vzhledem k pozitivnímu vývoji v poslední době a mnoha podobnostem v historii i současnosti obou států. Mezi novými členy Evropské unie je Česko pro Švédsko druhým největším obchodním partnerem; své zastoupení má u nás okolo 200 švédských firem.
Švédská mise se zajímala o přechod ČR z totalitní průmyslové struktury v moderní znalostní ekonomiku, o změny provedené v rámci globalizace, jak vybudovat základní kameny znalostní ekonomiky, kde znalosti jsou produktem, nikoli nástrojem. Velký zájem projevila též o současné priority českého výzkumu, vzdělání a zvláště inovací a o problematiku uvádění nových produktů na trh. Ve Švédsku totiž inovace sehrávají významnou roli a v budoucnu mají zajistit prosperitu pomocí „znalostního obchodu a trhu“. Jedním z dalších cílů mise bylo upevnit osobní a pracovní vztahy mezi členy obou inženýrských akademií a dalšími výzkumníky i pracovníky z průmyslu a státní správy.

Program návštěvy připravila a garantovala Inženýrská akademie ČR, Nordická obchodní komora a Švédské velvyslanectví v ČR ve spolupráci s Akademií věd ČR a Českým vysokým učením technickým v Praze. Královská technologická mise sestávala z 30 členů, vedli ji předseda Švédské královské inženýrské akademie a předseda Telefon AB LM Ericsson Leif Johansson a prezident IVA prof. Björn O. Nilsson. Jak již bylo zmíněno, členem delegace byl i švédský král Carl XVI Gustaf, švédská velvyslankyně v ČR Annika Jagander a česká velvyslankyně ve Stockholmu Jana Hynková. Mezi další členy patřili významní představitelé průmyslu, výzkumu, vzdělání a státní správy, např. viceprezident Volvo, prezident AF Systems, ředitel Švédské výzkumné rady, předseda Švédské grantové agentury, prezident SAAB AB, profesoři univerzit a další; všechny členy delegace a údaje o nich naleznete na webových stránkách Inženýrské akademie ČR – http://www.ckto.cz/eacr/.

09_1.jpg
Snímek zachycuje švédského krále Carla Gustafa a předsedu Jiřího Drahoše při příchodu do sídla AV ČR na Národní třídě v Praze, kde se členové švédské technologické mise seznámili s akademickými pracovišti a jednali o možnostech spolupráce.

Švédská královská technologická mise měla bohatý program; delegaci přijal prezident České republiky Václav Klaus a premiér Petr Nečas v Lichtenštejnském paláci na Kampě, dále se delegace setkala s čelnými pracovníky Akademie věd a obeznámila se s jejími výzkumnými aktivitami. Členové mise se seznámili i s významnými českými ekonomy. Důležitou a oceňovanou částí programu se stala prezentace Inženýrské akademie ČR, kterou přednesl její prezident prof. Petr Zuna, a představení ČVUT v Praze, na něž navázal blok prezentací pracovníků ČVUT, povětšinou členů IA ČR, připravený prof. Maříkem. V Plzni mise navštívila společnost Škoda Transportation a firmu Diamorph HOB CerTec. Poslední den pobytu byl věnován zdravotnictví. Členové navštívili Fakultní nemocnici v Motole, kde se kromě dalšího programu setkali s představiteli České lékařské akademie a vyslechli prezentaci firmy CertiCon.
Kromě odborného, skutečně bohatého programu měl pobyt i společenskou část. Inženýrská akademie ve spolupráci s Akademií věd a ČVUT v Praze připravila slavnostní večeři v pražské restauraci Parnas, které se vedle členů mise zúčast­nilo 20 významných představitelů akademické sféry a státní správy ČR. Večeře měla neformální přátelský charakter a přispěla k navázání osobních kontaktů; delegáty potěšila cimbálová muzika podtrhující český folklor. Oficiální večeři připravilo též Ministerstvo zahraničních věcí v Černínském paláci, kde vedení mise přijal ministr Karel Schwarzenberg.

09_1.jpg
Švédská delegace v Rytířském sále Průhonického zámku; v popředí švédský král Carl Gustaf, velvyslankyně Annika Jagander a předseda Švédské královské inženýrské akademie Leif Johannson

Lze konstatovat, že Švédská technologická mise položila dobrý základ pro budoucí česko-švédskou spolupráci. Někteří delegáti se již vrátili do Prahy k řešení konkrétních problémů. Do budoucna je proto třeba podporovat společnou účast ve větších projektech, pomáhat při hledání kapacit pro spolupráci, využít zkušeností ze švédských grantových agentur pro naše grantové agentury a podporovat výměnu informací a metodických přístupů v oblasti výzkumu a inovací, zvláště v oblastech, kde mají obě strany relativně blízké podmínky. Mise ukázala, že se otvírá rozsáhlé pole působnosti v období diskuse Boloňského procesu a přípravy reforem českého vysokého školství, při spolupráci ve výchově inženýrů, hledání forem motivace pro oblast přírodních a technických věd – např. intership ve švédských a českých firmách a laboratořích. Potřebné by bylo posílit vzájemnou výměnu informací o aktivitách a k tomu na obou stranách stanovit zpravodaje. Na začátek září svolal švédský král poradu účastníků švédské královské technologické mise, na níž budou hodnoceny její konkrétní výsledky a další kroky pro vzájemnou spolupráci Švédského království a České republiky. To je vhodný námět pro další spolupráci obou inženýrských akademií, o níž věřím, že se rozvine a posílí ve všech oblastech zajímajících švédskou i českou stranu.

FOTOGALERIE

PETR ZUNA,
Inženýrská akademie ČR