Previous Next
Antologie sloupků Arna Nováka JIŘÍ POLÁČEK Literární historik a editor Jiří Opelík je ve svém oboru činný i na prahu svých devadesátin (narodil se 21....
RKZ anglicky — víc než jen překlad ZDENĚK BERAN V roce 2018, tedy v období, kdy si připomínáme dvousté výročí nalezení (1817) a prvního českého vydání (1819)...
Zkoumat literaturu bez společnosti nedává smysl JAN VÁŇA Sociologie literatury nemá u nás historicky zdaleka tak silnou tradici jako v Polsku. Vedle několika monografií...

Tým pro studium paměti a traumatu v literatuře vznikl na konci roku 2012 a sdružuje vědecké pracovníky a postgraduální studenty zabývající se ve svých disertacích problematikou paměťových studií.

Základní úkoly týmu jsou dány stipendijním programem AV ČR J. E. Purkyně Fellowship, jehož nositelem na období 2012–2015 je Dr. phil. Alexander Kratochvil. Cílem projektu je vznik komparativní monografie s pracovním názvem Trauma a jeho narativy v literatuře, v obecné rovině pak rozvinutí metodologické perspektivy paměťových studií v rámci literárněvědné bohemistiky a její uplatnění v disertačních projektech postgraduálních studentů Ústavu.

Za účelem zpřístupnění teoretických podnětů zahraničních paměťových studií připravují členové týmu na rok 2015 antologii s pracovním názvem Co je to paměť a trauma? 16 odpovědí v teoretických textech. Antologie bude mapovat současnou teoretickou diskusi kulturních věd o traumatu, paměti a kulturním vzpomínání. Ve fázi příprav je rovněž komentovaný překlad monografie Aleidy Assmannové Erinnerungsräume. Formen und Wandlungen des kulturellen Gedächtnisses.

Členové týmu také zorganizovali mezinárodní přednáškový cyklus „Paměť a trauma v literatuře“, který v listopadu 2012 zahájila svou přednáškou právě prof. Assmannová, pod názvem Paměť a trauma v literatuře a ve filmu uspořádali v červnu 2013 workshop s účastníky z různých bohemistických kateder České republiky a vystoupili v rámci akce „Týden vědy a techniky“. Průběžně publikují studie a články k tématu (viz bibliografie jednotlivých členů týmu).

V současnosti tým usiluje o získání grantové podpory pro další projekt Narativy první světové války a její medializace v české literatuře a ve filmu v 20. století (pracovní název).

Členové týmu:

PhDr. Lucie Antošíková, Ph.D. (vedoucí; Oddělení pro výzkum 20. století a literatury současné)

PhDr. Jakub Flanderka (Oddělení 20. století a literatury současné)

Dr. phil. Alexander Kratochvil (visiging researcher)

Mgr. Václav Smyčka (FF KU)

Mgr. Jiří Soukup