Previous Next
Antologie sloupků Arna Nováka JIŘÍ POLÁČEK Literární historik a editor Jiří Opelík je ve svém oboru činný i na prahu svých devadesátin (narodil se 21....
RKZ anglicky — víc než jen překlad ZDENĚK BERAN V roce 2018, tedy v období, kdy si připomínáme dvousté výročí nalezení (1817) a prvního českého vydání (1819)...
Zkoumat literaturu bez společnosti nedává smysl JAN VÁŇA Sociologie literatury nemá u nás historicky zdaleka tak silnou tradici jako v Polsku. Vedle několika monografií...

obalka 28 08 zmenseno

 

Reprezentativní obrazově-výkladovou publikaci Literární kronika první republiky vydal ÚČL ve spolupráci s nakladatelstvím Academia a Památníkem národního písemnictví jako společný příspěvek k oslavám 100. výročí založení Československé republiky.

Celkem 21 kapitol knihy soustředěných vždy k jednomu roku z intervalu 1918–1938 přibližuje formou kalendária, interpretace vybraného díla vydaného v příslušném roce a napsaného v českém, slovenském nebo německém jazyce a průřezové stati o specifickém aspektu dobové literární kultury pestré dění v mnohonárodním státě, jímž ČSR byla.

Průřezové kapitolky jsou věnovány např. české a slovenské avantgardě, dětské obrázkové knize, ruské, ukrajinské a německé emigraci, Praze a dalším toposům německé literatury z českých zemí, literárním hnutím na Podkarpatské Rusi, maďarské menšinové literatuře atd.

Na vzniku knihy se podílel Ústav slovenskej literatúry SAV v Bratislavě.

Kniha vyšla 16. října 2018, lze ji zakoupit v knihkupectvích Academia, do maloobchodní sítě i do eshopů ji distribuuje Kosmas, zde.

Anotace knihy je zde.

Facebooovou stránku knihy naleznete zde

Doprovodnou výstavu Literární kronika první republiky pro knihovny, školy, muzea, kulturní střediska a galerie lze volně stahovat zde (24 panelů ve formátu A3 nebo A2).
 
 

Další přednášku v rámci projektu Akademie věd České republiky Věda na doma pronese Václav Smyčka.

V rámci akce Akademie věd ČR Věda na doma jsme společně s nakladatelstvím Academia zpřístupnili elektronickou verzi všech sedmi svazků Lexikonu české literatury.

O výzkumech čtenářů a čtení v ČR, a to jak v linii statistické, tak v linii čtenářských životopisů. Co o nás tyto výzkumy prozradily? Jací jsme čtenáři ve srovnání s jinými zeměmi? Kde se nacházejí silná a kde slabá místa naší čtenářské kultury? Na tyto otázky ve své přednášce z domácí pracovny odpovídá Jiří Trávníček z Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Ústav pro českou literaturu AV ČR vyhlašuje veřejné výběrové řízení na obsazení pozice Personalista/ka.

K akci #veda_na_doma jsme se připojili hashtagem #veda_na_doma_ucl před dvěma měsíci. Pod tímto heslem zveřejňujeme na Facebooku tipy dětem, rodičům, učitelům a všem příznivcům české literatury. 

Slovník české literatury po roce 1945banner 300dpi Bibliografické databáze Retrospektivní bibliografie české literatury 1775-1945 České literární osobnosti Databáze literárních cen banner bp Thesaurus českých meter 1795–1825  Česká elektronická knihovna Digitalizovaný archiv časopisů Edice E Literatura ke stažení Česká literatura: Časopis pro literární vědu Elektronický katalog knihovny  Studentská literárněvědná konference  bohemistika Slovník českých nakladatelství 1849-1949 dapl-banner tym2 cvi2 dcm2 euf2 fre2 gun2