Previous Next
Pes, který vstal z mrtvých ŠTEFAN ŠVEC Nebývá v tomto časopisu častým zvykem recenzovat krabici. Těžko však výstižněji pojmenovat výsledek práce...
Pocta zesnulým komparatistům MATOUŠ JALUŠKA V posledním lednovém dnu roku 2020 se na Ústavu české literatury a komparatistiky FF UK pod záštitou...
Trhliny uvnitř systému (a co se dělo „za pódiem“) EDUARD BURGET Koncem ledna letošního roku se v pražské Knihovně Václava Havla konala prezentace knihy Přemysla Houdy...

Matouš Jaluška z Ústavu pro českou literaturu se zabývá především českým středověkým písemnictvím ve srovnávací perspektivě a staré texty otevírá širšímu publiku v překladech a přebásněních.

V disertační práci se zabýval kompozicí trubadúrských zpěvníků (monografie Dvorná hra a vysoká láska, 2018). Vyzkoušené postupy zúročil v prvním kompletním českém překladu jednoho z rukopisů galicijsky psaných Cantigas de Santa Maria (Sto písní o Marii, 2019). Spolupracuje s týmem ERC projektu Music and Late Medieval Court Cultures a s badateli z Čech, Velké Británie, Rakouska a USA buduje pracovní skupinu pro studium středoevropské literatury na pomezí posvátného a světského.
Dlouhodobě se snaží prezentovat výzkum čtenářsky přístupnou formou a ukázat, že starší literaturu má smysl číst i dnes. V tomto duchu vedl projekty, které vyústily do kolektivních monografií spojených s cykly pořadů na ČRo Vltava (Eseje o poezii a době Karla IV. a Hrdinové v básních, 2017; Nebe, peklo, poezie, 2019).

Slavnostní ceremoniál se uskutečnil včera v pražské Lannově vile a ceny laureátům předala předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová.

Ocenění je určeno perspektivním vědcům a vědkyním, kteří dosahují špičkových výsledků ve svých oborech a v době podání návrhu nepřesáhli věk 35 let.

Prémie pro mladé vědecké pracovníky ve svém názvu nese jméno profesora Otto Wichterleho na památku vynikajícího českého chemika světového formátu, jenž se stal po listopadu 1989 prezidentem Československé akademie věd.