official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2012  > duben  > Obálka

Spolupráce s mexickou radou CONACYT

02_2.jpg
Zleva: vrcholní představitelé Akademie věd ČR Jan Palouš a Jiří Drahoš, velvyslanec Spojených států mexických J. E. José Luis Bernal Rodríguez a první tajemník velvyslanectví Martín Torres Gutierre Rubio

K prohloubení vědecké spolupráce mezi Akademií věd ČR a partnerskými organizacemi v Mexiku nově přispěje Dohoda mezi Národní radou pro vědu a technologii (CONACYT) a AV ČR, kterou 14. března 2012 v sídle AV ČR na Národní třídě v Praze svými podpisy stvrdili její předseda prof. Jiří Drahoš a předseda Rady pro zahraniční styky AV ČR prof. Jan Palouš za účasti velvyslance Spojených států mexických J. E. José Luise Bernala Rodrígueze a prvního tajemníka velvyslanectví Martína Torrese Gutierra Rubia.

02_2.jpg
Obě fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Podle Jiřího Drahoše připravovaly obě strany dohodu několik let a její konečné znění odsouhlasily v závěru roku 2011: „Dohoda mezi oběma partnery významně podpoří spolupráci mezi účastnickými organizacemi. Realizováno bude celkem pět společných projektů.“ Dohoda vymezuje hlavní oblasti spolupráce ve všech třech vědních oblastech – vědy o neživé přírodě, vědy o živé přírodě a chemické vědy, humanitní a společenské vědy. Součástí je i prováděcí plán (Annex) s finančními podmínkami, specifikací realizace společných projektů a návštěv, procedurou konkrétních výměn a další upřesnění. Obě strany posuzovaly návrhy oboustranně podporovaných projektů nejprve na národní úrovni, poté sjednaly konečný výběr. Ve většině případů jde o dlouhodobou spolupráci.

lsd