Digitální knihovna AV ČR – aktuální informace

S ukončením nouzového stavu 17. května 2020 skončila také možnost prohlížet kompletní obsah Digitální knihovny AV ČR vzdáleně. Zde je odkaz do klasické verze Digitální knihovny, kde jsou přístupné pouze dokumenty, u nichž to umožňuje Autorský zákon ČR nebo smlouvy s vydavateli.

Pro naše registrované uživatele máme tip na alespoň částečnou náhradu!

Můžete využít přístup do Digitální knihovny NK ČR (https://kramerius-dnnt.nkp.cz/), kde jsou pro přihlášené uživatele zpřístupněna tzv. Díla nedostupná na trhu. Jde o knihy a časopisy vydané do roku 1989 na území ČR, které již nejsou komerčně dostupné a  jejichž zpřístupnění nezakázal jejich autor nebo vydavatel. Stačí Vám k tomu pouze přihlašovací údaje, které u nás dostanete při registraci.

Postup pro přihlášení do Digitální knihovny NK ČR

  1. Odsouhlasíte podmínky používání.
  2. Kliknete na „Přihlásit eduID“.
  3. Najdete v seznamu KNAV nebo jinou instituci, kde jste zaregistrován/a.
  4. Přihlásíte se a můžete číst.

Pro prohlížení děl nedostupných na trhu doporučujeme použít filtr v levé části obrazovky, tyto dokumenty jsou označeny žlutý zámkem

Díla nedostupná na trhu v Digitální knihovně AV ČR

Díla nedostupná na trhu budou zpřístupněna také v Digitální knihovně AV ČR (DKAV). Vytipovali jsme konkrétní dokumenty v DKAV, které splňují podmínky zpřístupnění. V souladu se smlouvou uzavřenou mezi kolektivními správci autorských práv (Národní knihovna ČR, Dilia a OOA-S) jsou tyto dokumenty nyní zařazeny na Seznamu děl nedostupných na trhu a pokud nebudou ze strany autorů či vydavatelů po dobu půl roku vzneseny námitky proti zveřejnění, zpřístupníme je poté v DKAV.