Cukerné látky v městských a venkovských aerosolech
Cukerné látky (cukry, cukerné anhydridy a cukerné alkoholy) tvoří nezanedbatelnou část hmoty atmosférických aerosolů. V závislosti na svém původu jsou svázány s částicemi různých velikostí, stejně jako samotná velikost částic je svázána s jejich původem. Zároveň tyto látky představují některé z tzv. tracerů, které jsou do ovzduší emitovány specifickými zdroji. Charakterizace obsahu těchto látek v závislosti na velikosti částic a určování jejich zdrojů v kombinaci s dalšími analytickými technikami na různých stanicích v České republice bude hlavním obsahem navrhované disertační práce. Pro rozlišení zdrojů budou využity metody receptorového modelování (zejména PMF).
Požadavky na uchazeče:
- VŠ (Ing., Mgr.) s chemickým, environmentálním nebo meteorologickým zaměřením;
- systematický a kreativní přístup k práci;
- samostatnost i schopnost týmové práce.
Ing. Jaroslav Schwarz, CSc.
+420 220 390 240
schwarz@icpf.cas.cz
Oddělení: Oddělení chemie a fyziky aerosolů
Obor: Chemie a chemické technologie, Environmentální vědy