Jarní bylina
V dalším měsíci zůstaneme u nás doma. Pojednávat budeme o bylině, jejíž nať se sbírá zjara (nejčastěji v dubnu až květnu), před tím, než rostlina vykvete svými bílými květy…
Řeč bude o česneku medvědím (Allium ursinum). V přírodě ho nalezneme ve vlhčích lesích, zejména v nížinách, kde nás může jeho bujný porost přivítat česnekovou vůní. Právě kvůli ní se jeho nať užívá pro dochucování polévek, šťouchaných brambor, mas nebo třeba do salátů, ačkoliv jeho aroma nedosahuje síly česneku kuchyňského. Zpravidla se užívají listy čerstvé, protože sušením rychle ztrácejí své česnekové aroma i účinné látky. Obsažené látky mají antibakteriální vlastnosti, snižují krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Mezi obsažené látky patří vonné silice (obsahující sirné skupiny), vitamin C a hořčiny.