official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2011  > červ-srp  > Z Bruselu

Evropská strategie pro výzkum kosmu

Vesmír a jeho výzkum představují pro Evropskou unii jeden ze strategicky nejvýznamnějších sektorů. Vesmírné technologie a aplikace jsou totiž de facto všude kolem nás jako součást každodenního života. Jako příklad může posloužit využívání satelitní navigace, mobilních telefonů nebo fungování záchranných systémů, které umožňují rychlou reakci v případě krizových situací.

Tento sektor zároveň vytváří velké množství kvalifikovaných pracovních míst pro výzkumníky a další odborníky z technických oborů. Kosmický průmysl je zdrojem špičkových technologií a jako takový významně přispívá ke konkurenceschopnosti, stimuluje inovace a vytváří obchodní příležitosti.
Významnou roli výzkumu kosmu akcentuje tzv. Lisabonská smlouva, konkrétně článek 189, podle něhož by Evropská unie měla navrhnout společnou evropskou vesmírnou politiku, která podpoří vědecký a technologický pokrok a konkurenceschopnost průmyslu. Vesmír je také jednou z priorit strategie Evropa 2020 a rovněž se stal jednou z deseti klíčových aktivit v rámci stěžejní iniciativy An Integrated Industrial Policy for the Globalization ERA. Evropská komise by měla ještě v tomto roce vypracovat nástroje, které napomohou implementaci priorit evropské politiky pro vesmír. V této souvislosti Komise v dubnu 2011 vydala sdělení Towards a Space Strategy for the European Union that Benefits its Citizens. Mezi priority patří především dosažení cílů v programech pro satelitní navigaci – Galileo a EGNOS, implementace programu pro monitorování zemského povrchu GMES (Global Monitoring for Environment and Security) nebo ochrana vesmírné infrastruktury před solární radiací, asteroidy a vesmírným odpadem pomocí systému SSA (Space Situation Awareness). Dalšími důležitými body jsou podpora aktivit v oblasti průzkumu kosmu (především spolupráce s Mezinárodní vesmírnou stanicí – ISS), rozvoj politiky zaměřené na průmysl ve spolupráci se členskými státy a ESA, podpora výzkumu, vývoje a inovací a posílení partnerství členských států a Evropské vesmírné agentury. Evropská komise plánuje, že v závislosti na červnovém návrhu nového víceletého finančního rámce představí v průběhu roku 2011 specifický program pro vesmír.
V souvislosti s přípravou tohoto nového evropského programu pro výzkum – následovníka 7. rámcového programu pro VaVaI – připravil Evropský výbor pro vědy o vesmíru (ESSC) poziční dokument obsahující priority a doporučení EK zaměřené na součást programu, která se bude věnovat výzkumu kosmu. ESSC doporučuje, aby byly posíleny celo­evropské fondy, jež podporují jeho průzkum. Fondy by rovněž přispěly k vytvoření evropských sítí a konsorcií výzkumníků zapojených do vesmírných misí ESA. Dokument dále popisuje mechanismy, které by podpořily adekvátní vědecké využití evropských vesmírných misí. ESSC také navrhuje udržet finanční podporu rozvoje technologií souvisejících s budoucími misemi do kosmu stejně jako studování tzv. NEOs (Near-Earth Objects).

MICHAELA VLKOVÁ,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaV, Brusel,
Technologické centrum AV ČR