official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > červen  > Obálka

ELI Beamlines zahajuje stavbu

02_1.jpg
Ředitel Fyzikálního ústavu Jan Řídký „předává“ staveniště v Dolních Břežanech řediteli Metrostavu Pavlu Pilátovi; na snímku dále zleva: Jiří Drahoš, Vlastimil Růžička, Wolfgang Sandner, Norman L. Eisen a Constantin Haefner.

Fyzikální ústav AV ČR pokročil k realizaci projektu ELI Beamlines, když 24. května 2013 představil vítěze soutěže o zhotovitele stavby vědecké infrastruktury ve středočeských Dolních Břežanech. Víceúčelové laserové centrum, jež je největším vědeckým projektem v dějinách Česka, postaví za 1,5 miliardy korun sdružení firem Metrostav, OHL ŽS a VCES (MVO). „Sdružení MVO nabídlo nejnižší cenu ze čtyř nabídek a jeho členové mají s výstavbou technicky náročných budov rozsáhlé zkušenosti. Ve smlouvě jsme stanovili pravidla pro případné změny, jež by mohly ovlivnit výslednou cenu stavby – iniciovat je může pouze Fyzikální ústav, nikoli zhotovitel stavby,“ zdůraznil ředitel FZÚ Jan Řídký. Celkové náklady včetně vybavení dosáhnou téměř sedmi miliard korun.

02_1.jpg

Při setkání v sídle Akademie věd na Národní třídě v Praze, jehož se zúčastnili předseda AV ČR Jiří Drahoš, velvyslanec USA v České republice Norman L. Eisen, výkonný ředitel ELI Beamlines Vlastimil Růžička, zástupce LLNL Constantin Haefner a v publiku mj. i hlavní vědecký poradce premiéra ČR Rudolf Haňka a místopředsedkyně vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Miroslava Kopicová, byl představen i nový partner projektu – americké výzkumné centrum Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL). Američtí vědci a technologové mají s českými kolegy z vědeckého týmu ELI Beamlines vyvíjet unikátní laserový systém v hodnotě 1,1 miliardy korun, který má být jednou z hlavních částí centra. „ELI se stane multifunkčním pracovištěm, v němž budou provádět experimenty nejen fyzici, ale i chemici, biologové a další vědci,“ uvedl Vlastimil Růžička.

02_1.jpg

Ambiciózní projekt se od počátku koncipuje jako panevropská infrastruktura, jejíž přípravné fáze se zúčastnilo 40 institucí ze 13 členských států EU. Vedle českého vznikají další dvě centra v Maďarsku a Rumunsku; na podporu ELI tyto tři země založily společně s Itálií ELI Delivery Consortium, jehož význam podpořil i Wolfgang Sandner – jeden z nejvýznamnějších laserových fyziků, který v minulosti řídil prestižní Max-Born-Institut, projekt LASERLAB Europe či předsedal Německé fyzikální společnosti. „Vznik konsorcia naznačuje, že naši partneři vnímají laserové centrum v Dolních Břežanech jako evropský závazek a že projekt ELI patří mezi výzkumné priority Evropské unie.

02_1.jpg
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

lsd