official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Workshop SCIAP

Mezi úspěšné aktivity Akademie věd v popularizaci vědy se loni přiřadila soutěž projektů SCIAP (SCIence APproach, viz AB 1/2012). Letos se popularizátoři sešli 19. června na společném pracovním setkání Workshop SCIAP 2012, aby si vyměnili zkušenosti a informace – vždyť se shodují, že jim chybí vzájemný kontakt.

33_1.jpg
Foto: Luděk Svoboda, Akademický bulletin

Program workshopu byl rozdělen do tří pestrých a neformálních okruhů. V prvním přiblížili účastníci 18 prezentací vývoj i efekt projektů, ale také zákulisí včetně finančních otázek, různých úskalí i poučení. Mezi nejzajímavější patřil nepochybně projekt Přírodovědecké fakulty UK – Přírodovědci.cz, nejzábavnější bylo vystoupení iniciované Ústavem přístrojové techniky AV ČR Spolupráce ústavu AV a divadla fyziky v kontextu propagace vědy.

33_1.jpg
Ostřílený popularizátor vědy Michael Londesborough z ÚACH AV ČR

Druhý okruh obsahoval odborné přednášky věnované kategoriím soutěže SCIAP – expozice, internet, periodika, audio/video a dále promluvili odborníci na komunikaci – reklama, PR, média, sítě. Příspěvky odborníků mimo sféru vědy a její popularizace, dvou zástupců silných reklamních agentur a jednoho grafika se zkušeností s vědecko-popularizačními expozicemi se setkaly s mimořádnou pozorností a evidentně přinesly mnoho nových podnětů.

33_1.jpg
Fyzikální experimenty v podání člena Úžasného divadla fyziky (ÚDIF) Ondráše Přibyly

Třetí okruh programu tvořily ukázky z projektů, které organizátor nashromáždil za půl roku – seriózní mediální výstupy i kontroverzní příklady popularizace vědy z ČR i zahraničí. Zájem neustával ani po devítihodinovém maratonu! Tečku za oficiálním programem udělalo vítězné vystoupení z národního kola FameLab Jana Klusáka z Ústavu fyziky materiálů AV ČR.
Pestrou celodenní paletu 30 příspěvků završila neformální diskuse mezi účastníky, při níž mnozí mohli využít nabídky J. Jindry z České astronomické společnosti, který na nádvoří nainstaloval dva dalekohledy k pozorování Slunce.
LEOŠ KOPECKÝ,
Středisko společných činností AV ČR, v. v. i.