official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > březen  > Obálka

Quo Vadis, Scientia?

03_1.jpg
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

V atriu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se uskutečnila výstava Quo Vadis, Scientia?, kterou pod záštitou Učené společnosti a Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR připravily nezisková organizace Comenium o.p.s. a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Cílem projektu Quo Vadis, Scientia? je podpořit vzdělávání v oblasti obecných a odborných kompetencí vedoucích k naplňování cílů funkční občanské společnosti a odpovědného životního stylu vůči životnímu prostředí a udržitelnému rozvoji.

03_1.jpg
Výstavu zahájili bývalý a současný předseda AV ČR Václav Pačes a Jiří Drahoš.

Velkoformátová dvojjazyčná expozice seznámila se šesti velkými výzkumnými infrastrukturami a některými středními projekty, které v minulých letech získaly podporu OP Výzkum a vývoj pro inovace. „Jelikož většinu peněz na vědu získáváme z veřejných prostředků, musíme společnosti ukázat, co jí naše výzkumy přinášejí. Na popularizaci vědy však příliš času nezbývá – a to především mladším badatelům – do jejich vědeckého výkonu, od něhož se odvíjí financování, se nezapočítává. Je to tedy na nás starších – v tomto případě na Učené společnosti ČR,“ vysvětlil někdejší předseda AV ČR a člen US Václav Pačes. Hojnou návštěvnost zejména politické reprezentace popřál výstavě Jiří Drahoš, který pohovořil o vlajkových projektech Akademie věd – ELI Beamlines a BIOCEV.

03_1.jpg

Mezi prezentované projekty patří například polární výzkum v Arktidě a Antarktidě zaměřený na problematiku polární ekologie (představil jej Josef Elster z Botanického ústavu AV ČR a JU v Českých Budějovicích), výzkum civilizace starověkého Egypta (Miroslav Bárta z Českého egyptologického ústavu FF UK), projekt CENAKVA sledující akvakulturu a ochranu vod (Otomar Linhart, děkan Fakulty rybářství a ochrany vod JU) či projekt CzechGlobe, který se věnuje studiu dopadů globální změny klimatu (Michal V. Marek, ředitel Centra výzkumu globální změny AV ČR).

03_1.jpg
Projekty představili (zleva) Otomar Linhart, Dalibor Štys a Michal V. Marek
lsd