official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > březen  > Z Bruselu

Ve znamení realismu a optimismu

Podle galského přísloví „Tús maith, leath na hoibre“ (A good start is half the work aneb S chutí do toho a půl je hotovo) se Irové začali od samého počátku roku 2013 věnovat prioritám svého předsednictví, čímž navázali na aktivity Kypru. Jde již o sedmé irské předsednictví, které letos připadlo na 40. výročí vstupu Irska do EU. Předchozí předsednictví se odehrálo ve znamení rozšíření EU o 10 nových členských států – tj. v první polovině roku 2004. Logo, jež vybrala irská veřejnost v on-line hlasování, představuje tradiční keltskou spirálu a uzlový motiv.

15_1.jpg

O co budou Irové usilovat? V obecnější rovině především o dokončení jednání o rozpočtu EU na programovací období 2014–2020, o bankovní dohled a snižování nezaměstnanosti (zejména mladých lidí). Konkrétní oblasti zahrnou Digitální agendu pro Evropu, Jednotný trh EU, Bankovní unii a multi- a bilaterální obchodní dohody. V plánu je rovněž pokročit v rozšiřování EU – tedy vyjednávat se zeměmi, jako jsou Srbsko a Turecko.
Irský státní tajemník pro výzkum a inovace Sean Sherlock vyzdvihuje zásadní úlohu výzkumu v procesu ekonomické obnovy; bude proto chtít dosáhnout shody nad návrhem příštího rámcového programu pro výzkum a inovace Horizont 2020 (H2020) do konce předsednictví za podmínky schválení víceletého finančního rámce EU. Trialog (vyjednávání mezi Radou EU, Evropskou komisí a Evropským parlamentem) ohledně pozměňovacích návrhů k balíčku nařízení H2020 byl zahájen již v prvních lednových dnech. Do balíčku nově spadá i problematika Evropského inovačního a technologického institutu (EIT) – pro Iry zvlášť citlivá otázka, neboť Irsko, stejně jako ČR a některé další členské státy, se dosud nezapojilo do žádné z aktivit EIT. Také proto se v závěru dubna 2013 uskuteční v Dublinu konference EIT – Fostering Innovation and Strengthening Synergies within the EU, jež poskytne příležitost zapojit se do přípravy návrhů tří nových znalostních a inovačních společenství (KICs).
Další irskou prioritou je pokročit v realizaci Evropského výzkumného prostoru (ERA) – tj. iniciativy, jež po plné implementaci povede k zásadnímu zlepšení výkonnosti Evropy v oblasti výzkumu a inovací a předejde duplikaci aktivit a plýtvání finančními prostředky. Inovace budou hlavním tématem neformálního zasedání Rady pro konkurenceschopnost počátkem května i několika předsednických konferencí, které např. projednají inovační potenciál malých a středních podniků či vyzdvihnou význam klíčových průmyslových technologií.
Irsko zaměří pozornost i na výzkum vesmíru, globální monitorování životního prostředí a bezpečnosti (Copernicus – dříve GMES) a vztahy s Evropskou kosmickou agenturou.
Irové slibují, že jejich předsednictví přinese akce se skutečnými výsledky. Pod heslem „stabilita, hospodářský růst a nová pracovní místa“ se uskuteční i následující dvě předsednictví – Litvy a Řecka, které společně s Irskem tvoří tzv. předsednické trio v Radě EU v období leden 2013 až červen 2014.

Podrobné informace o irském předsednictví nalez­nete na www.eu2013.ie.
Vybrané konference v oblasti VaVaI: 25.–26. února 2013 – Odpovědný výzkum a inovace (Atomium Culture), Trinity College, Dublin; 28. února – 1. března 2013 – Společné programování, Dublinský hrad, Dublin; 29.–30. dubna 2013 – konference k EIT – posílení synergií v EU, Trinity College, Dublin; 7.–8. května 2013 – konference k SET plánu, Dublin; 14.–15. května 2013 – kariéry a mobilita výzkumných pracovníků, Dublinský hrad, Dublin; 27.–28. května 2013 – budoucnost výzkumu mozku v Evropě, Dublin; 5.–7. června 2013 – Týden inovativních regionů v Evropě (WIRE IV), Cork; 10.–12. června 2013 – konference o evropských MSP (EUROSME 2013), Dublinský hrad, ­Dublin; 17.–19. června 2013 – EuroNanoForum, Dublin.

ANNA VOSEČKOVÁ,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaVaI, Brusel,
Technologické centrum AV ČR