official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > březen  > Knihy

Nové knihy

16_1.jpg

JSME V ČEŠTINĚ DOMA?
Jednou ze služeb veřejnosti poskytovaných ústavem pro jazyk český AV ČR je jazyková poradna. Služba s cílem napomáhat zvýšení jazykové kultury má dlouhou tradici sahající až do roku 1936. Knižní výběr nejzajímavějších a stále aktuálních e-mailových dotazů zaslaných poradně seznámí čtenáře například s tím, co znamenají a odkud se vzaly výrazy jako hujer, mrcasit se, kokino či moldánky. Některé zaslané podněty se staly „dotazem týdne“ a byly v průběhu let 2006–2010 zveřejněny na internetových stránkách poradny.
Pravdová, M. (ed.), edice Lingvistika, Academia, Praha 2012. Vydání 1.

16_2.jpg

PENÍZE V MODERNÍCH ČESKÝCH DĚJINÁCH
Monografie shrnuje poznatky o vývoji měny a oběživa v českých zemích od nástupu konvenční měny v polovině 18. století po současnost a dokumentuje na něm naše hospodářské a politické dějiny. Záměrem autora bylo mj. ukázat čtenářům, jak krásným koníčkem může numismatika a notafilie být a jak může obohatit duševní život sběratele.
Vondra, R., edice Historie, Academia, Praha 2012. Vydání 1.

16_4.jpg

SAVCI ČESKÉ REPUBLIKY
Popis, rozšíření, ekologie, ochrana

Publikace přináší nejdůležitější výsledky více než půl století trvajícího faunisticko-ekologického monitoringu savců v ČR. Hlavní náplň představuje úplný výčet druhů žijících na našem území do poloviny roku 2012. U každého druhu je uveden stručný popis s poznávacími znaky, tělesné rozměry, celkový areál rozšíření a detailní přehled poz­natků o výskytu, včetně čtvercových map. Připojeny jsou základní informace o způsobu života a ochranářský status na národní i mezinárodní úrovni.
Anděra, M., Gaisler, J., Academia, Praha 2012. Vydání 1.

16_3.jpg
UMĚLECKÉ PAMÁTKY PRAHY
Velká Praha, A/L

Po čtyřech svazcích věnovaných historickým pražským městům (Starému Městu, Novému Městu spolu s Vyšehradem, Malé Straně a Pražskému hradu a Hradčanům) vychází první ze dvou dílů pojednávajících o později připojených městech, obcích a osadách. Kromě velkého množství novodobých architektonických děl reprezentujících historizující slohy, secesi, funkcionalismus a další stavební styly 19. a 20. století se i v těchto pražských čtvrtích nachází řada zajímavých staveb ze starších období – tvrze, zámky, kostely a kaple, usedlosti, kláštery aj.
Vlček, P. a kol., Academia, Praha 2012. Vydání 1.

16_5.jpg

ODKAZ EMILIE STREJČKOVÉ
Sborník rozhovorů, článků a dalších textů seznamuje čtenáře s odkazem české pedagožky a environmentalistky E. Strejčkové (1939–2009), která svůj život zasvětila posilování vztahu dětí k přírodě. Nositelka Ceny ministra životního prostředí a Stříbrné medaile MŠMT je známa především jako zakladatelka a ředitelka Střediska ekologické výchovy hl. m. Prahy Toulcův dvůr.
Petáková, Z., Bauerová, A. (koncepce a sestavení), Česká geologická služba, Praha 2013. Vydání 1.