official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Slovník roku 2013

Šest titulů z Nakladatelství Academia uspělo v soutěži Jednoty tlumočníků a překladatelů, která je vyhlašována již od roku 1994. V jubilejním ročníku porota vybírala z 80 titulů. Na třetím místě v kategorii Hlavní cena Slovník roku a na místě prvním v kategorii Cena poroty za encyklopedické dílo se umístil Přehled hub střední Evropy Jana Holce, Antonína Bielicha a Miroslava Berana. Mimořádná publikace představuje pestrost hub ve střední Evropě. Základní počet 1207 vyobrazených druhů (originální malby A. Bielicha) doplňuje několik stovek dalších uvedených v poznámkách – v knize je probráno přes 2000 druhů.

17_1.jpg

Druhé místo v kategorii Cena poroty za encyklopedické dílo opanovaly rovnou dva tituly. Atlas geometrie – Geometrie krásná a užitečná, v němž autor­ský kolektiv Šárky Voráčové připravil soupis geometrických pojmů doplněný ilustracemi a fotografiemi. Přízeň poroty si získala i publikace Jindřicha Dejmka, Jana Němečka a Slavomíra Michálka Diplomacie Československa – Díl I. Nástin dějin ministerstva zahraničních věcí a diplomacie (1918–1992), jež zaplňuje existující mezeru v oblasti československé diplomacie a představuje užitečnou příručku nejen pro potřeby ministerstva zahraničních věcí, ale i pro novináře, historiky, pedagogy a veřejnost. Třetí místo patří též dvěma titulům – Keltským Čechám Jiřího Waldhausera (kniha získala navíc čestné uznání poroty) a Uměleckým památkám Prahy – Velká Praha, A/L od Pavla Vlčka.
V kategorii Cena poroty za výkladový slovník se jako třetí umístily Přehledné dějiny české literatury 1945–1989, v nichž autorský kolektiv Pavla Janouška vykresluje proměny české literatury ve druhé polovině 20. století – v desetiletích, kdy její osudy výrazně spoluurčovaly komunistická utopie, pragmatická snaha režimu mocensky ovládnout všechny roviny veřejného a soukromého bytí, ale i rozmanité způsoby občanské a umělecké rezistence vůči tomuto ideologickému a mocenskému nátlaku.

lsd