official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > červen  > Popularizace

Den Země v Botanickém ústavu

Botanický ústav AV ČR se letos poprvé připojil k akademickým oslavám celosvětového svátku naší planety a uspořádal 22. dubna Den otevřených dveří v laboratořích, genofondových sbírkách a Průhonickém parku. Dubnový termín byl unikátní, protože zájemci mohli navštívit laboratoře, které běžně nejsou v rámci Týdne vědy a techniky přístupné – na podzim se v nich totiž pilně zpracovávají vzorky nasbírané v sezóně.

17_7.jpg
Všechna fota: Kamila Machková a Viktorie Brožová, Archiv BÚ AV ČR

17_6.jpg

Každá laboratoř nabídla několik prohlídek s odborným výkladem, odborný průvodce seznámil návštěvníky s druhy rostlin v genofondových sbírkách a skupinky ze základních a středních škol i veřejnost měly možnost zúčastnit se komentovaných prohlídek Průhonického parku.
I když jsme Den otevřených dveří připravili zejména pro středoškoláky, akce přilákala návštěvníky všech generací; pro mladší účastníky ze základní školy jsme mimo plánovaný program uspořádali prohlídku Průhonického parku „šitou na míru“. O chod laboratoří se zajímala především veřejnost, jež chtěla nahlédnout vědcům „pod pokličku“ a seznámit se s tématy, na nichž pracují. Botanický ústav tentokrát zpřístupnil trojici laboratoří (isozymovou, analytickou a optickou) na pracovišti Chotobuz, genofondovou sbírku v botanické zahradě BÚ a Průhonický park.

17_1.jpg

V isozymové laboratoři se příchozí seznámili s elektroforetickým stanovením enzymů, které se využívají při studiu genetické variability rostlin, identifikaci rostlinných klonů, detekci hybridů, při studiu reprodukčních způsobů rostlin či genetické diverzity ohrožených druhů. Studenti si vyzkoušeli extrakci z listů rostlin pro analýzu, seznámili se s přístroji, jež se v isozymové analýze používají, a otestovali, jak se vyhodnocují vybrané enzymové komplexy. Na konkrétních příkladech jsme poté přiblížili, jak se představené metodiky využívají v praxi.
Analytická laboratoř pro změnu nabídla ukázky rozborů půdních vzorků a sušiny rostlinného materiálu i stanovování vybraných chemických prvků. Návštěvníci se dále seznámili s atomovou absorpční spektroskopií, stanovováním pH, průtokovou fotometrickou analýzou a dalšími metodami i jejich využitím v praktickém výzkumu.

17_3.jpg
Analytická laboratoř nabídla ukázky rozborů půdních vzorků i sušiny rostlinného materiálu a stanovování vybraných chemických prvků.

17_4.jpg

V optické laboratoři si pozornost získal elektronový mikroskop a snímky z něj pořízené. Hosté viděli, jak se připravují preparáty například pokovením vzorku, jak přístroj funguje a jaké struktury badatelům umožňuje vizualizovat. Se zájmem pozorovali pod fluorescenčním mikroskopem chromozómy rostlin a v optickém mikroskopu rostlinné struktury či mykorrhizní houby v kořenech orchidejí. Nejvíce dotazů zodpověděl náš odborný pracovník nejmladší účastnici – zvídavé desetileté žákyni, jež přišla s celou rodinou.
Počasí přálo, sluníčko svítilo, a tak návštěvníci genofondových sbírek botanické zahrady prošli všechny rostlinné kolekce a nic jim nevadilo, že letošní dlouhá zima neumožnila spatřit některé jarní druhy v plném květu, neboť se jaro o tři týdny zpozdilo. I tak viděli pozoruhodné rostlinné druhy včetně masožravé bublinatky jižní a jiných vodních rostlin. Odborný průvodce navíc zaujal mj. zasvěceným vyprávěním o příbuznosti botanických kosatců či starých odrůd růží.

17_1.jpg

17_5.jpg

Průhonický park je krajinářským skvostem, který má co nabídnout v každém ročním období. Mimo významu krajinářského je cenný také dendrologicky, neboť sbírka domácích a cizokrajných dřevin čítá na 1600 druhů. Prohlídky s odborníky daly příležitost obdivovat nejen probouzející se jarní krásy, například rozkvetlé alpinum, ale i rozmanitost přírody. Především studenti tak rozjímali např. nad rozdílným habitem geneticky shodných stromů. Botanický ústav se k oslavám Dne Země připojil poprvé – rádi bychom však z akce udělali tradici a vždy na jaře studentům i veřejnosti pracoviště zpřístupnili a ukázali něco poutavého z naší práce.

LENKA ZÁVESKÁ DRÁBKOVÁ,
Botanický ústav AV ČR, v. v. i.