official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2015  > září  > Obálka

Jubilejní Spořilovský salon

02_1.JPG
Fota: Marina Hužvárová, Akademický bulletin

Budova Geofyzikálního ústavu AV ČR je na špici spořilovského kopce nepřehlédnutelná – nejen z hlediska urbanistického, neboť dominuje čtvrti malých rodinných domků se zahrádkami, či z hlediska vědeckých otázek zde zkoumaných, ale také v oblasti kulturní. Mimo místní veřejně přístupný a školami hojně navštěvovaný geopark se totiž zdejší vědci pyšní velkoformátovým Pajerovým obrazem Záliv smrti (viz AB 2/2006), který je v zasedačce svědkem častých setkání milovníků výtvarného umění v jakési stálé galerii.

02_1.JPG

Díky podpoře vedení Geofyzikálního ústavu i místní radnice zde vědci založili se spořilovskými občany společnou tradici Spořilovských salonů – už desátý ročník se otevřel v podvečer 2. září 2015 vernisáží čtveřice výtvarníků. Barevné enkaustické obrazy tvořené nanášením barvy pomocí žehličky vystavuje Karolina Straková a dále se představují již známí účastníci všech předchozích ročníků Jiří Bárta (pastely) a Ivan Beneš (krajiny a zátiší) či účastník druhého až osmého Spořilovského salonu Vladimír Pechar (rozhovor viz AB 12/2008) s tepanou Českou historií v portrétu. Asi stovka hostů vernisáže měla také možnost slyšet hudbu ze starých nástrojů v podání skvělého Alberta Dannenmanna i housle Barbory Daňhové doprovázející podmanivý zpěv kytaristky Jolany Novákové. A když už se sešli skvělí hudebníci, jamovalo se až do pozdních večerních hodin. Jubilující Spořilovský salon měl tedy oslavu svého desátého výročí jak se patří – nejen krásnou výstavou přístupnou v pracovních dnech až do konce října, ale také hudebním entrée ve skvělé přátelské atmosféře.

02_1.JPG

HaM