official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2011  > prosinec  > Popularizace

Cesta k úspěšné komunikaci s médii

Akademie věd České republiky považuje popularizaci vědních oborů a výsledků bádání za jednu ze současných priorit. Středisko společných činností proto letos připravilo kurz Komunikace vědy prostřednictvím médií. Cílem bylo seznámit badatele s komunikací vědy v současném mediálním světě a zlepšit propojení vědy a médií posílením znalostí zástupců jednotlivých pracovišť AV ČR v oblasti popularizace a komunikace vědy a výzkumu.

Vzdělávací akce měla podobu devíti celodenních vzdělávacích bloků ve dvou ucelených bězích na jaře a na podzim letošního roku. V průběhu kurzu se vědci-popularizátoři a pracovníci mediálních a tiskových oddělení pracovišť Akademie věd ČR dozvěděli, jaké účelné prostředky mohou při komunikaci s médii využít. Jako velmi přínosné se ukázala například praktická cvičení před kamerou, trénink psaní tiskových zpráv, psaní pro web, prezentace úspěšných příkladů popularizace v jednotlivých oblastech vědy i informace o úloze médií v této oblasti.

23_2.jpg
Foto: Archiv OPG, SSČ AV ČR
Úskalími veřejného projevu v médiích provedl Josef Valenta.


Mezi školiteli se objevily mediálně známé osobnosti jako Vladimír Kořen, Štěpánka Duchková, Martin Maruniak, Luboš Veverka či Ondřej Vrtiška i odborníci na komunikaci s veřejností prostřednictvím internetu, sociálních sítí či marketingu vědy. Díky kurzu mohli také vědci a novináři z různých médií navázat užší vazby.
Podle jednoho z účastníků, Pavla Suchana z Astronomického ústavu AV ČR, se do popředí zájmu vědeckých institucí stále více dostávají propagace, popularizace či marketing vědy a výzkumu a konečně začínají být považovány za nezbytnou součást vedení vědecké instituce. Stále však existuje hluboká propast mezi stavem u nás a ve vyspělé Evropě a potýkáme se s naprostou absencí zkušeností. „Kurz zásadně pomohl vědeckým ústavům a jejich PR pracovníkům. S oběma cykly jsem velmi spokojen, počínaje organizací a konče kvalitou lektorů a přínosem pro osobní praxi. Považuji kurz za výjimečný a za jeho uspořádání organizátorům velmi děkuji,“ oceňuje Pavel Suchan.

23_1.jpg
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Pavel Suchan z Astronomického ústavu patří mezi nejzkušenější popularizátory vědy v AV ČR.


Podobnou zkušenost má také Daniela Illnerová z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR: „Kurz je užitečný a je dobře zorganizovaný. Význam kvalitní popularizace vědy je v naší společnosti nedoceněn, přitom pro výchovu budoucích studentů, zejména přírodovědných oborů, je zásadní. Vzděláváním popularizátorů vědy se podporuje důležitý celospolečenský zájem. Výběr lektorů byl kvalitní a pestrý, umožnil porovnat zkušenosti ze sféry komerční i neziskové. Oceňuji také příležitost k vzájemnému setkání popularizátorů, výměně zkušeností a praktik i získání osobních kontaktů.“
Vzhledem k pozitivnímu hodnocení kurzu, připravuje Odbor projektů a grantů SSČ jeho pokračování v roce 2012.
MARKÉTA DOLEŽALOVÁ
a VLADISLAVA POSPÍŠILOVÁ,
Středisko společných činností AV ČR, v. v. i.