official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Etymologické symposion

V prostorách Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně se ve dnech 6.–8. září 2011 konala mezinárodní vědecká konference Etymologické symposion Brno 2011, kterou uspořádalo etymologické oddělení Ústavu pro jazyk český AV ČR v Brně. Uskutečnila se v roce 100. výročí založení Kanceláře Slovníku jazyka českého – iniciačního pracoviště a předchůdce Ústavu pro jazyk český (viz AB 6/2011).

16_1.jpg
Foto: Archiv ÚJČ AV ČR

Setkání s podtitulem Teorie a empirie v slovanské diachronní jazykovědě se zúčastnilo na 50 vědců ze slavistických pracovišť z 12 evropských zemí (Bulharska, České republiky, Chorvatska, Německa, Polska, Rakouska, Rumunska, Ruska, Slovenska, Slovinska, Srbska a Švédska). Po konferencích z let 1999, 2002, 2005 a 2008 šlo již o pátou podobnou akci v Brně. Uskutečnila se pod záštitou předsedy Akademie věd ČR prof. Jiřího Drahoše a hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška, finančně ji podpořily Grantová agentura ČR a firma Vinselekt doc. Miloše Michlovského.
Při zahájení přivítala účastníky jedna z organizátorek – vedoucí etymologického oddělení ÚJČ AV ČR dr. Helena Karlíková. Následně promluvil náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Ivo Polák, který vyjádřil radost, že se v Brně konají významná vědecká setkání, jejichž předmětem je náš mateřský jazyk. Poté účastníky uvítal současný proděkan pro vědu a doktorské studium Filozofické fakulty MU prof. Jan Zouhar a popřál jim mnoho zdaru a tvůrčího neklidu. Pozdrav od předsedy Českého komitétu slavistů prof. Jana Kořenského vyřídil tajemník komitétu dr. Ondřej Bláha. Závěrem promluvila zástupkyně ředitele ÚJČ AV ČR dr. Jarmila Bachmannová a mj. pozvala přítomné na výstavu Stoleté kořeny Ústavu pro jazyk český, jež se po letním úspěchu v pražském Klementinu a na Národní třídě v září přesunula do prostor brněnské Moravské zemské knihovny.
Poté se již rozběhl vědecký program, a to formou jednání v plénu. V jednotlivých blocích zazněly příspěvky, jejichž tématem se stala především etymologická analýza jednotlivých slov či celých slovních rodin, přičemž autoři kladli v různé míře důraz na otázky hláskoslovné, slovotvorné či významové. Výrazným novem bylo širší tematické rozpětí. Konference nebyla vyhrazena pouze etymologii, ale v duchu podtitulu Teorie a empirie v slovanské diachronní jazykovědě se otevřela i dalším disciplínám spadajícím pod zastřešující téma zkoumání vývoje slovanských jazyků. Mnozí autoři tak přednesli referáty zabývající se otázkou původu praslovanštiny (společného prajazyka všech slovanských jazyků) nebo vývojem konkrétního jevu v některém ze slovanských jazyků. Obsahová otevřenost byla pro účastníky jistě přínosná. Etymologové tělem i duší, tradičně silní v empirii, si mohli na příspěvcích neetymologických kolegů uvědomit potřebnost většího teoretického zázemí pro jakýkoli vědecký výzkum, a naopak neetymologové mohli při poslechu hutných etymologických příspěvků pochopit důležitost poctivé práce s jazykovým materiálem. O jednotlivých poznatcích a názorech se pochopitelně hovořilo v diskusích, které po každém bloku následovaly, a jak už to bývá, mnohdy byly diskuse napínavější než samy referáty.
Během konference si mohli účastníci prohlédnout a zakoupit odbornou jazykovědnou literaturu, především z dílny brněnského etymologického pracoviště. Jednání zpestřila též exkurze do Punkevních jeskyní a k propasti Macocha v Moravském krasu.
Etymologické symposion Brno 2011, za jehož zdárný průběh se zasloužily především hlavní organizátorky – dr. Helena Karlíková a dr. Ilona Janyšková – patří k tradičním akcím, jichž se rádi a opakovaně účastní slavisté všech generací. Pravidelně na něm participují pracovníci významných etymologických pracovišť, která se zaměřují na slovanskou etymologii, a to především z Moskvy, Bělehradu či Krakova. Po jejich boku je význačným centrem slovanské etymologie právě Brno.
Dodejme, že stejně jako v minulých případech i tentokrát etymologické oddělení ÚJČ AV ČR vydá příspěvky přednesené na sympoziu v recenzovaném sborníku, který vyjde příští rok v úspěšné ediční řadě Studia etymologica Brunensia.

JANA VILLNOW KOMÁRKOVÁ a VÍT BOČEK,
Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.