official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Zaměstnávání cizinců ve výzkumu a vývoji

Vydavatelství VŠCHT Praha publikovalo letos v lednu aktualizované vydání příručky Zaměstnávání cizích státních příslušníků ve výzkumu a vývoji. Autorka Mgr. Jana Mittnerová zapracovala do textu legislativní změny, které nastaly od 1. ledna 2011 na základě novely zákona o pobytu cizinců, a to především v otázce vstupu a pobytu cizinců na území ČR. Přibyly také informace o uznávání zahraničního vysokoškolského vzdělávání zahraničních výzkumníků českými vysokými školami.

16_1.jpg

Příručka obsahuje stručný přehled hlavních kroků, které musí při zaměstnávání cizího státního příslušníka ve výzkumu a vývoji učinit česká hostitelská výzkumná organizace jako příjemce grantu na projekt 7. RP akce Marie Curie. Příručka dále zahrnuje komentované vzorové dohody, jež organizace uzavírá s výzkumným pracovníkem, a anglicko-český slovník frází a pojmů používaných často zejména ve vzorových smluvních dokumentech Evropské komise (resp. Výkonné agentury pro výzkum).
Většinu popsaných postupů a dokumentů může hostitelská organizace využít rovněž při přijímání zahraničních výzkumníků, jejichž pracovní pobyt je financovaný z jiných zdrojů. Především dohoda o hostování a závazek hostitelské organizace k úhradě nákladů jsou zpravidla nutným předpokladem, aby mohl být v daném finančním režimu zahájen proces, který vyústí k zaměstnání zahraničního výzkumníka ze třetí země českou výzkumnou organizací.
Návod je určen především personálním a administrativním útvarům vysokých škol a výzkumných institucí, jež mají v kompetenci nábor a zaměstnávání zahraničních výzkumníků, měl by jim ulehčit orientaci v náležitostech vyžadovaných příslušnými orgány české státní správy.
Brožura vznikla ve spolupráci s EURAXESS centrem Praha za finanční podpory programu MŠMT EUPRO projektu OK 08001 České centrum pro mobilitu. Tištěná verze příručky je k dispozici zdarma v EURAXESS centru Praha – viz http://www.euraxess.cz/contacts/.
Volně přístupná elektronická verze financovaná z podpory projektu EUPRO LE 12004 KAMPUŠ je uveřejněna na webových stránkách Vydavatelství VŠCHT Praha, http://vydavatelstvi.vscht.cz/katalog/uid_isbn-978-80-7080-804-7/anotace/.

ANNA MITTNEROVÁ,
projekt programu EUPRO,
LE12005 – KAMPUŠ