official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > duben  > Věda a výzkum

O repetitivních sekvencích v rostlinných genomech

Biologické centrum AV ČR v Českých Budějovicích připravilo mezinárodní setkání odborníků zabývajících se rostlinnou cytogenetikou a repetitivními sekvencemi v rostlinných genomech. Již druhý workshop, jehož se ve dnech 13. až 15. února 2013 zúčastnilo přes 30 odborníků z devíti zemí (Německa, Francie, Velké Británie, Rakouska, Indie, Vietnamu, Španělska, USA a České republiky), hostilo Oddělení molekulární cytogenetiky Ústavu molekulární biologie rostlin Biologického centra AV ČR.

16_1.jpg
Foto: Ondřej Jenz
Vedoucí oddělení molekulární cytogenetiky Jiří Macas představuje v počítačové učebně Přírodovědecké fakulty JU originální bioinformatickou metodu RepeatExplorer.

Program sestával z 20 přednášek o aktuálních tématech rostlinné genomiky; mezi řečníky patřili mj. Andreas Houben (Leibniz-Institut für Pflanzengenetik und Kulturpflanzenforschung, Gatersleben) – o původu parazitických chromozomů u rostlin, Andrew Leitch (School of Biological and Chemical Sciences, Queen Mary, University of London, UK) – o evoluci genomu rost­lin z rodu Nicotiana, Ahmed Abdelsamad (Max Planck Institute for Plant Breeding Research, Cologne, Germany) – o studiu repetitivní DNA v genomu Arabidopsis lyrata, Falk Zakrzewski (Technische Universität Dresden, Germany) – o epigenetické charakterizaci repetic v genomu cukrové řepy nebo Hanna Weiss-Schneeweiss (University of Vienna, Austria) o dynamických cytogenetických změnách u rostlin z rodu Prospero.
Oddělení molekulární cytogenetiky se studiem repetitivních sekvencí u rostlin a jejich vlivu na evoluci rostlinných genomů a organizaci chromozomů zabývá dlouhodobě a systematicky. S nástupem nových sek­venačních metod vyvinulo originální bioinformatické metody, které jsou určené ke studiu repetitivních sek­vencí z dat pocházejících ze sekvenování nové generace. Představení metod, jež nedávno publikovalo v prestižním časopise Bioinformatics a které jsou odborné veřejnosti k dispozici na serveru ÚMBR BC AV ČR RepeatExplorer (http://repeatexplorer.umbr.cas.cz), a ukáz­ka jejich praktického využití byly součástí i únorového workshopu. Vedoucí oddělení Jiří Macas a jeho spolupracovníci vysvětlili principy a výhody použití RepeatExploreru a jeho vhodnost pro identifikaci a klasifikaci repetic v rostlinném genomu ze „shot-gunového“ sekvenování. Hlavní výhodou je, že jej lze použít též pro charakterizaci repetic u druhů, u nichž dosud neznáme kompletní genomickou sekvenci. I když vědci původně vyvinuli RepeatExplorer pro studium rostlinných genomů, je vhodný také ke studiu repetic u jiných taxonomických skupin. Navíc jej lze využít pro srovnávací studie repetic z více druhů a identifikaci repetic nových. Takto byl například použit při analýze genomů ze sedmi druhů netopýrů, což vedlo k nalezení nových repetitivních elementů.
Druhou část workshopu organizátoři zaměřili na praktické použití RepeatExploreru, a účastníci tak měli příležitost vyzkoušet si nové metody na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity. Seznámili se s uživatelským prostředím RepeatExploreru a poté si vyzkoušeli přípravu sekvenačních dat, kontrolu jejich kvality, nastavení parametrů a spuštění analýzy, interpretaci výsledků, identifikaci repetitivních elementů a jejich fylogenetickou analýzu.
Závěr setkání patřil diskusi, při níž se hovořilo o potenciální spolupráci na již uskutečňovaných i plánovaných projektech a dalších možnostech zlepšení metod pro charakterizaci genomických repetitivních sekvencí.

PETR NOVÁK,
Ústav molekulární biologie rostlin BC AV ČR, v. v. i.