official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > březen  > Z Bruselu

Nový předseda Evropské rady pro výzkum

V závěru loňského roku zveřejnila Evropská komise jméno nového předsedy Evropské rady pro výzkum (European Research Council – ERC). V pořadí třetím předsedou (činnost ERC zahajoval v roce 2007 prof. Fotis Kafatos) se stal prof. Jean-Pierre Bourguignon, vědeckým zaměřením matematik, který od 1. ledna 2014 nahradil prof. Helgu Nowotny. Předseda ERC bude mít nově v Bruselu po dobu čtyřletého mandátu stálou kancelář.

18_1.jpg
Foto: Archiv ERC
Předseda ERC Jean-Pierre Bourguignon

Profesorka Nowotny se za dobu působení v čele vědecké rady, která rozhodovala o rozdělení rozpočtu ve výši 7,5 mld. eur, zasloužila o ukotvení ERC jako nástroje pro podporu excelentních projektů základního a hraničního výzkumu. Ta od svého založení v roce 2007 získala prestiž a uznání vědecké komunity, podpořila přes 4000 výzkumníků z 65 zemí světa (z toho 65 % v začátcích vědecké kariéry) a podporované projekty nabyly na konkurenceschopnosti (úspěšnost se pohybuje okolo 12 %). Při srovnání s obdobnými národními programy se z ERC stalo respektované měřítko kvality.
Nový předseda se ujímá vedení v době, kdy začíná rámcový program Horizont 2020 a vědecká komunita připravuje projekty do prvních výzev, které byly zveřejněny v polovině prosince 2013. Ačkoli byl rozpočet ERC oproti předchozímu období navýšen (v rozpočtu H2020 tvoří nyní 17 % – tedy 13 miliard eur), je třeba předpokládat enormní zájem výzkumníků a převis podaných návrhů projektů nad možnostmi financování. Jean-Pierre Bourguignon a členové vědecké rady musejí na nastalou situaci reagovat, a to především tak, aby se záměrem zachovali atraktivitu jednotlivých programových schémat (ERC jich administruje pět) a vysokou kvalitu hodnoticího procesu. Jednoznačným kritériem zůstává i nadále vědecká excelence bez omezení na obor a téma výzkumu. Za zmínku stojí, že se na hodnocení projektů podílí okolo 2000 odborníků z nejrůznějších oblastí; v minulosti získali grant mnozí výzkumníci, kteří posléze dosáhli významných mezinárodních ocenění – Nobelovy ceny nevyjímaje.

KATEŘINA SLAVÍKOVÁ,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaVaI, Brusel,
Technologické centrum AV ČR