official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Fotografický fond Archivu AV ČR

Před koncem roku 2013 byl v nově koncipovaném programu institucionální podpory vědy a výzkumu na Akademii múzických umění v Praze úspěšně obhájen společný projekt Katedry fotografie FAMU, respektive oboru Restaurování fotografie, a Masarykova ústavu a Archivu AV ČR. Projekt „Zhodnocení a interpretace fotografického fondu Archivu Akademie věd ČR“ je koncipován jako pět let trvající společný program (2014–2018) prioritně zaměřený na otázky spojené se zkvalitněním a zvýšením efektivity péče a ochrany o fotografické materiály uložené v akademickém archivu.

13_1.jpg
Všechna fota: Archiv MÚA AV ČR

Obor Restaurování fotografie je v současnosti jediným vysokoškolským pracovištěm v ČR, které se zaměřuje na péči o fotografické materiály a cíleně se orientuje na spolupráci s významnými archivními či muzejními institucemi. Seminář MÚA a Katedry fotografie FAMU se uskutečnil v archivní badatelně 27. května 2014 s cílem konkretizovat další postup práce konzervátorů, restaurátorů a archivářů obou institucí. V tematicky dělených blocích se představily projekty, na nichž spolupracoval obor Restaurování fotografie, a archivní fondy, které byly modelově vybrány pro realizaci projektu.

Za Archiv Ústavu TGM představila Helena Kokešová sbírku fotografií z fondů Tomáše G. Masaryka a Edvarda Beneše; poukázala především na nutnost dalšího zpracování a správného uložení fotografií z rozsáhlých fondů a ukázala několik příkladů plísněmi poškozených a degradovaných alb. Následná diskuse se zabývala mj. otázkou již dříve provedené analýzy přítomnosti plísní a doporučení k uložení materiálu do doby, než bude plíseň odborně odstraněna.

13_2.jpg

Projektu se účastní dva pracovníci Archivu AV ČR. Jejich úkolem pro seminář bylo vybrat fondy zasažené povodní v roce 2002 a seznámit restaurátory se zásahy provedenými těsně po povodni a s následnou péčí o archiválie. Fondy byly většinou vytopeny jen zčásti; archiváři vybrali jak fotografický materiál zasažený přímo, tak nepřímo vlivem vlhkosti depozitáře, v němž byly archiválie několik dní uloženy, než šlo začít s jejich přesunem, odborným ošetřením a vysoušením. Vlasta Mádlová přiblížila historii Archivu AV ČR, Tomáš W. Pavlíček seznámil posluchače s obecnými fakty týkajícími se povodně a tehdejšího umístění archivu. V. Mádlová navázala popisem následných záchranných prací a odborných zásahů v kombinaci s dochovanými zprávami a literaturou na toto téma. Z konkrétních archivních fondů představil T. Pavlíček osobní fond Arnošta Bláhy a Bedřicha Hrozného a V. Mádlová dva významné celky, které se badatelsky hojně využívají a jejichž restaurování a uložení je v prvořadém zájmu Archivu AV ČR. Jde o fond ­Reportáže ČSAV a AV ČR tvořený soubory fotografií pořizovaných při příležitosti různých akcí, konferencí, výstav atd. a fond Fotosbírka Bohumila Vavrouška, který pořizoval fotografie například pro zamýšlený Literární atlas a Atlas výtvarníků. Pozoruhodným, i když badatelsky méně využívaným materiálem jsou skleněné negativy a diapozitivy z osobního fondu Jiřího Viktora Daneše z různých zemí, které procestoval. Fotografie z fondu Komise prezidia ČSAV pro vodní hospodářství – Orlík – zastupovaly fotografie sice nezasažené povodní, ale přesto značně poškozené (kroutí se).

13_3.jpg

Obor Restaurování fotografie Katedry fotografie FAMU představil jeho vedoucí Libor Jůn. Jednotlivé projekty uskutečněné během dvou let ve spolupráci s The Egyptian Exploration Society v Londýně uvedla Štěpánka Borýsková, praktickou stránku konzervátorských a restaurátorských zásahů včetně ukázky studentských prací prezentovala Blanka Hnulíková. Dotazy se týkaly finanční a časové náročnosti takto provedených zásahů na různých typech materiálů.

Seminář zakončila prohlídka depozitářů Archivu AV ČR a diskuse nad fondy a jejich uložením přímo na místě. Otázky se vztahovaly především k možnostem konzervátorských a restaurátorských zásahů a jejich kategorizaci na zásahy proveditelné v podmínkách archivního pracoviště a na ty, jež vyžadují převoz fotografických materiálů do restaurátorského ateliéru FAMU.

Specializovaný seminář s účastí odborného personálu zúčastněných institucí fakticky zahájil společný program, jehož naplňování je jedním z prvních výraz­ných vědeckých projektů realizovaných ve spolupráci AMU a AV ČR.

ADÉLA JŮNOVÁ MACKOVÁ,
Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v. v. i.