official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > září  > Z Bruselu

Italské předsednictví

„Nový začátek pro Evropu“ zní motto italského předsednictví v Radě EU, které začalo 1. července 2014. Itálie hodlá soustředit síly Rady především na ekonomický růst Evropy a zvýšení zaměstnanosti. V kontextu současných událostí, mezi něž patří například ukrajinská krize, představuje jednu z priorit italského předsednictví rovněž umocnění role Evropy ve světě a posílení demokracie, svobody a ochrany práv.

21_1.jpg
Výzkum a inovace jako zdroj evropského růstu a rozvoje tvoří jednu z klíčových myšlenek, které se přinejmenším do konce italského předsednictví v prosinci 2014 stanou hlavním tématem diskuse v Evropské unii. Z tohoto důvodu oživí Itálie úsilí o dosažení cílů definovaných v evropské strategii růstu Evropa 2020, a to zejména v oblasti podpory navýšení veřejných investic do výzkumu a inovací a utváření vhodného prostředí pro inovace a reformy na národní úrovni v daných oblastech. Z hlediska reforem na úrovni členských států EU jde především o zvýšení kvality veřejných investic a programů pro financování výzkumu a výzkumných institucí. Současně se členské státy v nadcházejícím pololetí zaměří i na prohloubení jednotného trhu EU, který je významnou součástí výzkumného a inovačního sektoru z perspektivy komerčního využití.

V souladu s prioritou evropského růstu povede Itálie diskusi o zefektivnění výzkumu a podpoře sociální inovace a partnerství veřejného a soukromého sektoru. S cílem pokročit v udržitelném růstu bude debata směřovat přednostně k sociálním inovacím a novému modelu sociálního podnikání; k těmto oblastem se dále váží témata chytrých komunit, podpora sociálních inovací pomocí technologií včetně problematiky financování inovačních aktivit.

21_2.jpg
ZDROJ: Free-groupe.eu

Italské předsednictví neopomene ani téma Evropského výzkumného prostoru (ERA), k němuž se v současnosti vztahuje otázka podpory nové generace výzkumníků a snížení fragmentace evropských výzkumných programů. Itálie dále naváže na debatu o Výzkumném a inovačním partnerství ve Středozemí (PRIMA) iniciovanou během řeckého předsednictví; zdůrazněny budou i inovace v námořní/mořské oblasti ve středozemním regionu, které představují pilíř socio­ekonomického rozvoje z hlediska udržitelné zaměstnanosti a růstu. Rada EU se v druhé polovině roku 2014 zaměří také na implementaci Evropského strategického fóra k výzkumným infrastrukturám (ESFRI) a Konsorcia pro evropskou výzkumnou infrastrukturu (ERIC), které slouží jako nástroje pro zajištění koherence se strategiemi chytré specializace na regionální úrovni. Analyzovány a zhodnoceny budou i výsledky dosavadních výzev H2020 za účelem jeho maximálního využití.

V oblasti vesmíru hodlá Itálie pokračovat v diskusi o vztazích mezi EU a Evropskou kosmickou agenturou (ESA). V souladu se záměrem vyzdvihnout vedle strategického významu vesmíru také jeho ekonomický přínos, bude zahájena debata o vytvoření právního rámce k zajištění vnitřního trhu pro komerční družicové produkty a služby.

Hlavní předsednické konference v oblasti vědy, výzkumu a inovací: Vedoucí průmyslové technologie (29. září – 1. října 2014 v Boloni), EUROCEAN (7.–9. října 2014 v Římě), Bio­ekonomika (8.–9. října 2014 v Turíně), Podpora talentů, šíření excelence (18.–19. listopadu 2014 v Trentu), Věda, inovace a společnost: dosažení zodpovědného výzkumu a inovací (19.–21. listopadu 2014 v Římě), SET-PLAN (10.–11. prosince 2014 v Římě), Vnitrozemní a mořské vodní výzvy ve středozemním regionu (TBC, Neapol). Po skončení italského předsednictví se v Miláně v měsících květen až říjen uskuteční EXPO 2015.

MICHAELA KLÍČNÍKOVÁ,
stážistka CZELO – Česká styčná kancelář pro VaVaI, Brusel,
Technologické centrum AV ČR