official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Trendy v regeneraci a léčbě CNS

V prostorách Ústavu experimentální medicíny AV ČR se ve dnech 15. až 17. září 2014 uskutečnila v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK), projektu Lidské zdroje pro neurovědní výzkum v Královéhradeckém a Ústeckém kraji Letní škola „Nové trendy v regeneraci a léčbě CNS“. Zatímco v předešlém roce se zaměřila spíše na praktické ukázky laboratorní práce a zúčastnili se jí převážně pregraduální studenti z partnerských pracovišť, letos sdružila zkušené výzkumníky v oboru biomedicíny, a to především kmenových buněk a biomateriálů.

11_1.jpg
Obě fota: Archiv ÚEM AV ČR
Účastníci symposia v krčském areálu pracovišť Akademie věd

Akce v areálu biologických a lékařských pracovišť v Praze-Krči s odbornou záštitou organizace IBRO (International Brain Research Organization) se zúčastnilo na 20 zahraničních řečníků z Norska, Finska, Německa, Velké Británie, Polska, Španělska a České republiky, kteří diskutovali nejnovější výsledky v oblasti léčby poranění míchy, iktu, neurodenerativních onemocnění, zejména amyotrofické laterální sklerózy (ALS) a Alzheimerovy choroby. Část přednášek se týkala zobrazování nervových drah a tkání, biomateriálů, biosenzorů, biomarkerů a reprogramování buněk. Témata zahrnovala nejen výzkum závažných onemocnění, ale i perspektivy jejich léčby. O problematice míšního poranění přednášeli Slaven Erceg, Eva Syková, Šárka Kubinová a o cévních onemocněních mozku Ioanna Sandvig, Illias Kazanis, Alexander Deten. V oblasti neurodegenerativních onemocnění na téma ALS referovali o nejnovějších poznatcích Jessica Kwok a Serhiy Forostyak. Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu zastoupila sdělení Anny Sarnowske, Wei-Li Kuana a Rumy Raha Chowdhury. Mezi témata patřily i nové trendy v in vivo zobrazování (Axel Sandvid, Alexander Kranz, Jari Hyttinen), buněčné reprogramování, indukce lidských pluripotentních buněk, interakce biomateriálů a kmenových buněk (Leonora Buzanska, Alexander Deten, Tapani Viitala).

11_2.jpg
Eva Syková během přednášky

Zástupce Evropské komise Arnd Hoeveler vystoupil s praktickými informacemi o případném zapojení konsorcií do relevantních výzev Horizon 2020, a to především v regenerativní medicíně. V souvislosti s výzvou v této oblasti se uskutečnil kulatý stůl Vývoj optimální léčby amyotrofické laterální sklerózy pomocí kmenových buněk. Podmínkou pro zapojení se do výzvy je již existující participace partnerů na klinických studiích; tu má na ALS povolenou spin-off firma ÚEM AV ČR a je velký zájemji rozšířit do partnerských zemí.

Letní školy i kulatého stolu se zúčastnili spolupracovníci v oblasti ALS z University v Cambridge a partneři nově schváleného projektu Česko-norského výzkumného programu Biomateriály a kmenové buňky v léčbě iktu a míšního poranění; dále participovali členové partnerských výzkumných týmů Neuroregenerace a Neuroonkologie z Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové,Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, výzkumní pracovníci ÚEMa čeští a zahraniční studenti. Celkem se akce zúčastnilo více než padesát lidí.

V ÚEM AV ČR se 17. září 2014 uskutečnil rovněž Kick off meeting výše uvedeného projektu financovaného z Česko-norského výzkumného programu CZ09. Cílem je vyvinout kombinací biomateriálů (přírodních nebo syntetických), růstových faktorů a různých typů kmenových buněk efektivní multifaktoriální terapeutický přístup v léčbě iktu a chronického míšního poranění. Pro oba typy onemocnění se dále vyvíjejí specifické metody neurorehabilitace, jejichž výsledky budou korelovány s pokročilými zobrazovacími metodami mozku a míchy in vivo (MRI, ultrazvuk), post mortem (tzv. CLARITY protokol) a histologií. Výstupy přispějí k identifikaci účinných léčebných strategií s translačním
potenciálem uplatnitelným v klinické léčbě cévních mozkových příhod a míšního poranění. Partnerem ÚEM AV ČR je Norwegian University of Science and Technology v Trondheimu.

EVA SYKOVÁ, PAVLA JENDELOVÁ,
Ústav experimentální medicíny AV ČR, v. v. i.

loga_letni_skola.jpg