official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2015  > únor  > Z Bruselu

Lotyšsko: Otevřená věda a přístup k datům

Historicky první lotyšské předsednictví v Radě EU v 1. pololetí roku 2015 se uskuteční pod logem mlýnského kamene: symbolu zdroje potravy a prosperity, jakož i inovací, dynamického pohybu a růstu. Lotyšsko si stanovilo na základě priorit společných pro předchozí předsednictví Itálie a nadcházejícího Lucemburska (finanční stabilita, růst EU, zaměstnanost, digitální agenda a posílení úlohy EU ve světě) tři hlavní cíle: konkurenceschopná, digitální a angažovaná Evropa.

14_1.jpg
V oblasti agendy výzkumu usiluje Lotyšsko o propojení výzkumu, tj. Evropského výzkumného prostoru (ERA), a inovací (Unie inovací) za současného využití potenciálu národních systémů výzkumu a inovací. V centru pozornosti dále budou implementace ERA, evropská přidaná hodnota a optimální využití veřejných investic ve výzkumu. Lotyšsko podpoří i naplnění cestovní mapy Evropského strategického fóra pro výzkumné infrastruktury (ESFRI), nástroje ERIC (konsorcium evropské výzkumné infrastruktury) a zajištění jejich konzistence nejen se strategiemi chytrých specializací, ale i regionálními a makroregionálními politikami.

S vědomím, že data jsou základem znalostní ekonomiky i společnosti, zdůrazní Lotyšsko nutnost rámcových podmínek včetně politik pro otevřená data a e-infrastruktury, které reagují na potřeby výzkumných a inovačních společenství. Aby zvýšilo kvalitu a excelenci evropské vědy včetně její digitální dimenze, podpoří i diskusi o konceptu Otevřená věda (Science 2.0). Předsednictví bude sledovat průběh prací na závěrečném hodnocení 7. rámcového programu, jakož i výsledky počáteční etapy Horizont 2020 a zabezpečení synergií s evropskými strukturálními a investičními fondy. Lotyšsko se zaměří též na makroregionální a mezinárodní spolupráci; v prvním případě půjde o společný výzkumný program pro makroregion Baltské moře BONUS, ve druhém o Východní partnerství (spolupráce s vybranými zeměmi bývalého Sovětského svazu).

V oblasti politiky vesmíru pokračuje diskuse ke vztahu EU a Evropské kosmické agentury a k vývoji integrované a komplexní Evropské kosmické strategie, aby se sjednotilo úsilí jednotlivých členských států a unijních politických nástrojů, jako jsou program Galileo a Copernicus. Jelikož vývoj jejich služeb a aplikací vyžaduje stálý přístup k datům, předpokládá se další debata k zajištění spolehlivého přístupu členských států EU k satelitním datům pozorování Země s vysokým rozlišením (HRSD). Předsednictví bude rovněž sledovat implementaci části Horizontu 2020, která se věnuje výzkumu vesmíru a jež má posílit rentabilní, konkurenceschopný a inovativní kosmický průmysl včetně malých a středních podniků.

Vybrané akce lotyšského předsednictví:
11.–13. března: Konference k e-zdraví; 13. března: Evropská konference k e-dovednostem; 4.–5. června: Týden inovativních regionů v Evropě; 10.–12. června: EuroNanoForum; 15.–19. června: Vědecký kongres Pobaltí; 18.–19. června: Internacionalizace inovací v malých a středních podnicích.
Podrobnější informace o lotyšském předsednictví naleznete na https://eu2015.lv/.

ANNA VOSEČKOVÁ,
CZELO – Česká styčná kancelář
pro VaVaI, Brusel,
Technologické centrum AV ČR


Nová brožura o evropských programech

Kancelář CZELO ve spolupráci s CEBRE (Česká podnikatelská reprezentace v Bruselu) vydala informační brožuru o evropských programech na podporu výzkumu, vývoje a inovací, podnikání, infrastruktury a odborného vzdělávání v letech 2014–2020. Čtenáři v ní naleznou přehledné informace o jednotlivých programech včetně jejich tematického zaměření, základních pravidel pro implementaci projektů, financování, kontaktních údajů a relevantních internetových odkazů. Publikace je k dispozici v elektronické formě na http://www.czelo.cz/cs. V případě zájmu o její bezplatné zaslání v tištěné formě kontaktujte kancelář CZELO (výtisky jsou k dispozici rovněž v pražském Technologickém centru AV ČR).

14_2.jpg