official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Vědecká spolupráce s Japonskem a Korejskou republikou

Navzdory geografické blízkosti Japonska a Korejské republiky je historie vzájemných vztahů České republiky s těmito státy odlišná. Ačkoli v Japonsku a ČSSR fungovalo rozdílné společenské zřízení, obchodní výměna i spolupráce v oblasti vědy a technologií existovala i před rokem 1989. Dodnes je platná dohoda o vědecko-technické spolupráci (1978); po roce 1989 se obchodní výměna a spolupráce v oblasti vědy a technologií ještě rozšířily. Vztahy s Korejskou republikou byly diametrálně odlišné. Po korejské válce (1950–1953) byla Korea v roce 1953 rozdělena na severní a jižní; ČSSR uznávala pouze severní, tzv. Korejskou lidově demokratickou republiku. Spolupráce s Korejskou republikou (Jižní Koreou) neexistovala a první náznaky se v obchodní oblasti objevily až koncem 80. let 20. stol. Teprve po roce 1989 začaly oba státy rozvíjet diplomatické vztahy a obchodní styky; ruku v ruce započaly též kontakty v oblasti vědy a techniky.

05_1.jpg
Díky daru japonského císaře Hirohita vznikla v roce 1932 Japonská společnost na podporu vědy (JSPS).

Japonsko

Spolupráce v oblasti výzkumu a vývoje se mezi Českou republikou a Japonskem uskutečňuje na základě dohody o vědecko-technické spolupráci, která je sjednána formou výměny diplomatických nót z roku 1978. Za její realizaci jsou zodpovědné Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR a japonské Ministerstvo školství, kultury, sportu, vědy a výzkumu (Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology – MEXT). V posledních letech vedla ČR jednání o uzavření nové dohody o vědecko-technické spolupráci také s japonským ministerstvem zahraničních věcí (Ministry of Foreign Affairs of Japan), Japonskou společností na podporu vědy (Japan Society for the Promotion of Science – JSPS) a Japonskou agenturou pro vědu a technologie (Japan Science and Technology Agency – JSTA).

05_2.jpg
Nová úmluva by mohla odstranit také asymetrii mezi MŠMT a MEXT z roku 2004, která neumožňuje financovat společné vědecké projekty, jak tomu bylo v minulosti. Jednání v této otázce ovšem dosud nepokročila.
Pracoviště Akademie věd ČR spolupracují s Japonskem v oblasti vědy a výzkumu především na základě Memoranda o spolupráci s JSPS, nezávislou institucí, která vznikla ze zákona za účelem podpory vědy ve všech jejích oblastech a hraje klíčovou úlohu při realizaci japonských vědecko-výzkumných programů. JSPS byla založena v roce 1932 jako nezisková organizace na základě nadačního daru japonského císaře Hirohita (Showa). V roce 1967 se stala polovládní organizací, která v současnosti funguje pod záštitou japonského ministerstva školství, kultury, sportu, vědy a výzkumu.
Během uplynulých 70 let se JSPS nepřetržitě podílela na přípravě a realizaci mnoha vnitrostátních i mezinárodních programů v oblasti vědy a výzkumu. Činnost z většiny financuje japonská vláda. Rozpočet pro fiskální rok 2011 (duben 2011 až březen 2012) byl plánován ve výši 335 miliard jenů (cca 4,3 miliardy amerických dolarů); v průběhu loňského roku byl však rozpočet zkrácen v reakci na přírodní pohromu, která Japonsko postihla v březnu 2011. Od ledna 2012 je prezidentem JSPS prof. Yuichiro Anzai. Mezi hlavní úkoly JSPS v současné době patří mj.: podpora mladých vědců, rozvoj mezinárodní vědecké spolupráce, udělování grantů na výzkum, podpora vědecké spolupráce mezi akademickou komunitou a průmyslovou sférou.
Počátek formální smluvní spolupráce mezi AV ČR a JSPS se datuje do roku 1993, kdy obě instituce podepsaly Memorandum o výměně vědeckých pracovníků. Prohlášení o spolupráci je koncipováno klasickým způsobem, tj. vysílající strana hradí cestovné, přijímající hradí ubytování a denní diety. Do roku 2006 činila výměnná kvóta tři měsíce ročně pro každou stranu na krátkodobé studijní pobyty a 10 měsíců pro pobyty dlouhodobé. Počátkem téhož roku smluvní strany toto Memorandum modifikovaly. Kvóta na dlouhodobé pobyty zanikla. Spolupráce se realizuje na bázi dvouletých společných projektů, které z japonské strany financuje JSPS, z české program KONTAKT (administrován MŠMT). Japonský partner prozatím omezil počet projektů na tři ročně, ačkoli Akademie věd má zájem na jejich navýšení. Částečné krácení rozpočtu JSPS jako jeden z následků přírodní katastrofy v březnu 2011 ovšem činí tuto možnost krajně nepravděpodobnou. Kromě společných projektů Memorandum zakotvuje i krátkodobé studijní pobyty na dobu tří měsíců ročně, na kterých mohou participovat vědečtí pracovníci z pracovišť AV ČR i z univerzit. Mimo výše uvedených výměn v rámci Ujednání nabízí JSPS jednostranně také jedno- až dvouletá postdoktorální stipendia pro tři badatele ročně z pracovišť AV ČR nebo z vysokých škol a „Invitation Fellowships“ pro „senior scientists“; veškeré náklady včetně letenek hradí JSPS.
Každoročně se střídavě v Praze a Tokiu konají Česko-japonské dny vědy a techniky (CJSTD), kterých se kromě zástupců exekutivy obou zemí účastní také odborníci a vedoucí pracovníci spolupracujících firem.

Korejská republika

Česká a Korejská republika navázaly vědeckou spolupráci až v roce 1995, kdy Akademie věd ČR a Korejská nadace pro vědu a inženýrství (Korea Science and Engineering Foundation – KOSEF) dojednaly Memorandum o spolupráci v přírodních a technických vědách. Prováděcí plán zahrnoval spolupráci zejména formou výměnných pobytů (krátkodobých: 180 dnů, dlouhodobých: 6–12 měsíců), společných dvouletých projektů a dvoustranných seminářů.

05_3.jpg
Foto: Archiv NRF
Pohled na město Daejeon, sídlo Národní výzkumné nadace Korejské republiky (NRF). V roce 1993 hostilo Světovou výstavu Expo 1993.


Vláda podporovala KOSEF jako neziskovou organizaci, která vznikla v roce 1977 za účelem podpořit základní výzkum. KOSEF byla též centrální institucí financující vědu a výzkum ve veřejném sektoru. Do roku 1983 sídlila v Soulu, poté se přemístila do Daejeonu.
V červnu roku 2009 byly na základě nového zákona sloučeny tři vědecko-výzkumné organizace – KOSEF, Korejská výzkumná nadace (Korea Research Foundation – KRF) a Korejská nadace pro mezinárodní vědeckou spolupráci (Korea Foundation for International Cooperation of Science – KFICS) – v polovládní Národní výzkumnou nadaci Korejské republiky (National Research Foundation of Korea – NRF), která převzala závazky zrušených organizací. Jejím primárním úkolem je podpora, koordinace a financování základního výzkumu ve veřejném sektoru. Mezi její hlavní cíle a aktivity patří podpora vědeckého výzkumu, výchova vědců, podpora vědeckých aktivit, mezinárodní vědecké spolupráce a spolupráce mezi univerzitami, výzkumnými ústavy a průmyslem.
NRF je současně i grantovou agenturou pro financování vnitrostátních a mezinárodních projektů v oblasti základního a aplikovaného výzkumu ve veřejném sektoru. V České republice má NRF sjednané Memorandum o spolupráci s Grantovou agenturou ČR za účelem společného financování schválených projektů výzkumu a vývoje.
Počátkem roku 2011 NRF ukončila reciproční bilaterální spolupráci s AV ČR a navrhla uzavřít nové Memorandum o vědecké spolupráci, které redukuje stávající způsoby spolupráce výhradně na společné projekty financované každou stranou odděleně. Tato forma spolupráce však již neumožňuje vzájemné reciproční návštěvy vědců obou zemí – existuje na principu „každý za své“. Akademie věd přesto navrhla, aby byl zachován princip reciprocity u tzv. pilotních projektů – návštěv vědeckých pracovníků za účelem identifikace oblastí společného zájmu a přípravy společných projektů, které by poté vědci obou zemí předložili grantovým agenturám svých zemí. Ani na tuto variantu NRF nepřistoupila; proto i nadále nebude možné realizovat vzájemné výměnné pobyty mezi vědci obou zemí. Předpokládá se pouze uzavření rámcové dohody o spolupráci, která nebude řešit finanční podmínky.

05_4.jpg

Další organizací, s níž AV ČR navázala spolupráci, je Korejská akademie věd (Korean Academy of Science and Technology – KAST), nevládní a nezisková organizace, která byla v roce 1994 ustanovena jako právnická osoba a má charakter učené společnosti. Její hlavní cíle jsou: podporovat a rozvíjet vědu a technologie ku prospěchu národního hospodářství; jako uznávaná vědecká instituce přispívat ke konsolidaci a růstu vědecké a technologické základny národa a k přípravě na globalizaci a „věk informačních technologií“; sehrát vůdčí úlohu v nevládním výzkumu, evaluační činnosti a konzultacích o otázkách vědy a technologií; podporovat společné výzkumné programy mezi KAST a zahraničními akademiemi a vylepšit postavení a úlohy vědy ve společnosti s cílem jejího rozvoje. 

DAN DVOŘÁK,
Referát zahraničí SSČ AV ČR, v. v. i.