official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > leden  > Z Bruselu

Evropská spolupráce v oblasti vědy a technologií

Více než čtyřicetiletá historie mezivládního programu na koordinaci spolupráce v oblasti vědy a technologií (European Cooperation in Science and Technology – COST) vytrvale přispívá k rozvoji evropského vědeckého a inovačního potenciálu a posiluje investice do výzkumu. Program, který se orientuje na multidisciplinární výzkum, hraje významnou roli při vytváření Evropského výzkumného prostoru – ERA.

20_1.jpg

COST synergicky doplňuje rámcové programy EU na podporu výzkumu, vývoje a inovací propojováním vědeckých komunit nejenom v Evropě, ale i na dalších kontinentech. Významně podporuje vědeckou mobilitu a posiluje excelenci ve všech oblastech vědy a technologií. O aktuálním dění v programu a výhledu do budoucna jsme hovořili se zástupkyněmi bruselského sekretariátu Tatianou Kováčikovou a Katalinou Alföldi.

Jaké současné výzvy stojí před programem COST?
Tatiana Kováčiková: Jednou z hlavních výzev je zajistit pokračování COST Akcí v nadcházejícím období 2014–2020 paralelně s programem Horizont 2020. Tento hlavní nástroj COST představuje v ERA jedinečný prvek. Výzkumníkům umožňuje prostřednictvím panevropské spolupráce společně rozvíjet nové myšlenky a iniciativy. Důležitá je otevřenost COST Akcí všem potenciálním partnerům ať již z akademické sféry nebo průmyslu. S příchodem nového programu H2020 se také změní implementační agentura COST. V roce 2014 skončí European Science Foundation – ESF (implementační orgán COST); nahradí jej nově vzniklá Asociace COST (COST Assocations), jež převezme administrativu. Cílem je, aby změnu nepocítily stávající COST Akce a byla zachována kontinuita. Dále se pro ně připravují administrativně méně náročná a uživatelsky přívětivější pravidla a výkladoví průvodci (tzv. COST Vademecum).

Zastáváte pozici vedoucí oddělení vědeckých projektů COST. Čím se převážně zabýváte?
Tatiana Kováčiková: Řízením vědeckých projektů, na které dohlíží Sekretariát. Součástí mé práce je i plánovat a koordinovat jednotlivé akce včetně výběru nových; dále zavádím hodnoticí procedury a zajišťuji hodnocení dopadu výsledků a monitoringu jednotlivých COST Akcí. Dohlížím, aby všechny aktivity byly v souladu s cíli, a také participuji na vytváření a implementaci strategií.

Cílem COST Akcí je podpořit spolupráci mezi vědci nejen v Evropě. Můžete prosím definovat konkrétní přínosy z účasti v nich?
Katalin Alföldi: COST Akce jsou panevropské vědeckotechnické sítě se zaměřením na sdílení znalostí a budování důvěry mezi jednotlivými komunitami. V účasti a otevřenosti vůči novým partnerům neexistují omezení na konkrétní vědeckotechnické oblasti, kariérní stupně a země. COST Akce jsou ideální pro navazování kontaktů, budování povědomí mezi vědeckou komunitou a vytváření vazeb mezi akademickým sektorem a průmyslem.

Horizont 2020 přichází s novými nástroji na podporu účasti pro země s nízkou participací, avšak s potenciálem pro rozvoj vědeckotechnické a inovační spolupráce. Jak můžete přispívat těmto nástrojům?
Katalin Alföldi: V mnoha případech představují předstupeň spolupráce mezi vědci, a to v různých programech na evropské i mezinárodní úrovni. Partnerství v COST Akcích může usnadnit zapojení do projektů programu Horizont 2020. K aktivitám, jimiž COST přispěje k implementaci své politiky začleňování a cílů nových nástrojů v programu Horizont 2020 (tzv. Spreading Excellence and Widening Participation), patří i propojování evropských výzkumníků v nově vznikajících oborech a podpora jejich spolupráce, vazby na průmysl a společné projekty.

KATEŘINA SLAVÍKOVÁ,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaVaI, Brusel,
Technologické centrum AV ČR