official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > březen  > Obálka

Spolupráce s Krajem Vysočina

01_1.jpg
Foto: Archiv Kraje Vysočina

Předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek podepsali 21. února 2014 Smlouvu o spolupráci mezi Krajem Vysočina a Akademií věd České republiky.
Hejtman Vysočiny uvedl, že se pracoviště Akademie věd a kraj zaměří na řešení úkolů sociálního, ekonomického, ekologického, přírodního a kulturního charakteru prostřednictvím výzkumných projektů základního výzkumu a jeho aplikací. Výsledky přispějí ke zvýšení kvality života v dané oblasti. Pracoviště AV ČR budou garanty odborné kvality projektů, kraj zaručí přínos konkrétních úkolů pro danou oblast. Pravidelně jedenkrát ročně se nad výstupy spolupráce sejdou představitelé AV ČR, kraje a dalších regionálních partnerů.
Kraj Vysočina připravil v současnosti dva projekty společně s Filosofickým ústavem a Ústavem teoretické a aplikované mechaniky, které se budou realizovat v roce 2014. Obě instituce již spolupracují v rámci Rady pro inovace Kraje Vysočina nebo při činnosti znalostních platforem v oblasti vědy, výzkumu a inovací (v rámci Evropského regionu Dunaj–Vltava).

Akademie věd má na území Kraje Vysočina několik odborných pracovišť např. Centrum excelence Telč (projekt ÚTAM – podrobněji viz AB 11/2012), detašované pracoviště Ústavu biologie obratlovců AV ČR ve Studenci nebo atmosférickou stanici Křešín u Pacova, jejíž činnost zahájilo v minulé roce Centrum výzkumu globální změny Akademie věd ČR (podrobněji AB 7-8/2014).

01_3.jpg
Foto: Luděk Svoboda, Akademický bulletin
Klimatická komora tamního aerodynamického tunelu, který nese jméno českého fyzika Čeňka Strouhala.

01_2.jpg
Foto: Jan Hloušek, Archiv ÚBO AV ČR
Na detašovaném pracovišti Ústavu biologie obratlovců AV ČR ve Studenci se v laboratořích a chovných zařízeních umístěných v malebném prostředí u náměšťských rybníků provádí především základní výzkum evoluční ekologie a biodiverzity. Mezinárodní tým zde tvoří zhruba 30 výzkumníků a studentů ze sedmi států
a tří kontinentů. V roce 2013 byla za podpory AV ČR dostavěna nová provozní budova (vlevo dole).

stozar_13.jpg
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Centrum výzkumu globální změny Akademie věd ČR zahájilo 17. června 2013 na Českomoravské vrchovině provoz nové atmosférické stanice Křešín u Pacova. Dvě stě padesát metrů vysoký kotvený stožár, obdobně vysoký jako pařížská Eiffelovka, se stává nejvyšší stavbou v Česku, která kdy byla postavena pro vědecké účely.

lsd