official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > březen  > Ocenění

Ceny Wernera von Siemense 2013

Společnost Siemens ocenila 6. února 2014 talentované studenty, mladé vědce a vysokoškolské pedagogy. Již šestnáctý ročník tradiční soutěže nejlepších mladých mozků se konal pod záštitou ministra školství, mládeže a tělovýchovy a s podporou nejlepších českých univerzit a Akademie věd ČR, kterou na ceremoniálu v pražské Betlémské kapli zastupoval její předseda prof. Jiří Drahoš. Vítězové získali odměny ve výši 1,2 milionu korun.

13_1.jpg
Fota: Archiv Nadace Wernera von Siemense

Rozsahem, výší finančních odměn a historií patří Cena Wernera von Siemense mezi nejvýznamnější nezávislé iniciativy tohoto druhu v České republice. V dosavadních ročnících bylo oceněno 160 studentů, 12 pedagogů a 61 mladých vědců. Ocenění obdrželi kromě finančních odměn pamětní medaili, jejímž autorem je akademický sochař Zdeněk Kolářský.
„Vítězné práce jsou tradičně na vysoké úrovni a potvrzují kvalitu českého technického a přírodovědného vysokého školství,“ uvedl generální ředitel společnosti Siemens Eduard Palíšek, podle nějž jsou kvalitní výzkum a z něho vycházející inovace nezbytné pro zabezpečení budoucí konkurenceschopnosti české ekonomiky. Oceněné práce vybírají poroty sestávající z rektorů a prorektorů pro vědu a výzkum českých technických a přírodovědných vysokých škol a zástupců AV ČR v čele s předsedou prof. J. Drahošem, který při vyhlášení výsledků mj. ocenil loňské ustavení kategorie základního výzkumu a připomněl užitečnost jeho propojení s oblastí vývoje, inovací a s průmyslovou sférou v rámci jedné soutěže. Letos vybíraly poroty ze 133 diplomových a disertačních prací přihlášených z významných technických a přírodovědných univerzit a také z projektů základního výzkumu, vývoje a inovací.

13_1.jpg
Ze slavnostního udílení cen společnosti Siemens

Cenu Wernera von Siemense pro nejlepšího pedagogického pracovníka získal doc. Jan Černý z Přírodovědecké fakulty UK v Praze, cenu za nejvý­znamnější výsledek základního výzkumu kolektiv autorů pod vedením prof. Pavla Zemánka z Ústavu přístrojové techniky AV ČR, cenu za nejvýznamnější výsledek v oblasti vývoje a inovací kolektiv autorů pod vedením prof. Radima Chmelíka z Ústavu fyzikálního inženýrství FSI VUT v Brně.
V kategoriích studentských prací byla cena za nejlepší diplomovou práci udělena Jiřímu Václavíkovi pod vedením doc. Petra Kačera z Vysoké školy chemicko-technologické Praha, cena za nejlepší disertační práci Ondřeji Kučerovi pod vedením prof. Pavla Sovky z ČVUT Praha a v kategorii nejlepší diplomová/disertační práce ve spolupráci se společností Siemens získal první cenu Ondřej Sadílek pod vedením dr. Ondřeje Černého z Univerzity Pardubice. Podrobnější informace naleznete na www.siemens.cz/cenasiemen.

lsd