official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > červen  > Z Bruselu

Otevření Slovenské styčné kanceláře v Bruselu

V Bruselu sídlí od ledna 2014 Slovenská styčná kancelář pro výzkum a vývoj – SLORD (Slovak Liaison Office for Research and Development). Jejím vedoucím se stal Daniel Straka, který před příchodem do Bruselu působil na Ministerstvu školství, vědy, výzkumu a sportu Slovenské republiky, dále na Úřadu vlády v sekci evropské politiky a znalostní společnosti a ve Slovenské organizaci pro výzkumné a vývojové aktivity, kde se věnoval koordinaci 7. rámcového programu, popularizaci vědy či programu Horizont 2020.

brusel_logo.jpg

Slovenská styčná kancelář je součástí příspěvkové organizace Centrum vědecko-technických informací Slovenské repub­liky, jež spadá pod Ministerstvo školství, vědy, výzkumu a sportu. Prvotní myšlenka vzniku styčné kanceláře se zrodila v roce 2005 a realizovala se na začátku tohoto roku. Tři zdejší pracovníci se zaměřují na výzkum, vývoj a inovace a jsou rovněž členy programových výborů H2020, v čemž D. Straka spatřuje potenciál k budoucímu rozvoji kanceláře, k jejímuž zřízení napomohlo Stálé zastoupení Slovenské republiky při EU v Bruselu – od zabezpečení prostor až po navázání kontaktů s reprezentanty evropských institucí. Česká styčná kancelář pro výzkum, vývoj a inovace sehrála důležitou roli při zapojení slovenských kolegů do neformálního sdružení styčných kanceláří IGLO (Informal Group of RTD Liaison Offices) od 1. dubna 2014.

Hlavními cíli nově zřízené kanceláře jsou: zlepšit komunikaci s evropskými a dalšími institucemi sídlícími v Bruselu; usnadnit informovanost mezi Evropskou komisí a slovenskými vědci; propagovat slovenský výzkum a jeho výsledky; poskytovat slovenským vědcům podporu v Bruselu; zvýšit podíl Slovenska na projektech v rámci programu H2020 a aktivně působit v IGLO. Ačkoli se webové stránky kanceláře teprve připravují, již nyní informují pracovníci relevantní aktéry na Slovensku (je jich přibližně 1500) o aktuálním dění v oblasti vědy a výzkumu.

SLORD poskytuje služby, které zahrnují distribuci informací (cílené a aktuální informace o výzvách a možnostech účastí v projektech H2020; monitorování a analýzu evropských politik zaměřených na výzkum, vývoj a inovace); propagaci slovenského výzkumu a inovací (potenciál výzkumu a vývoje a dosažených výsledků; pořádání informačních dnů, workshopů, seminářů, konferencí, návštěv a školení) a služby v oblasti podpory a konzultací (poskytování cílených informací o možnostech účastí v mezinárodních konsorciích; pomoc slovenským vědcům při hledání projektových partnerů; sjednávání schůzek se zaměstnanci EK a dalších institucí; logistickou podporu setkání; účast na různých akcích a konferencích v Bruselu). Předpokládá se i pořádání seminářů v oblastech, jako jsou průřezové aktivity (cross-cutting activities) nebo otevřený přístup k vědeckým datům (open access). Prostor pro další propagaci slovenského výzkumu a rozvoj aktivit kanceláře přinese i slovenské předsednictví v Radě EU v roce 2016.

Oficiální otevření kanceláře se plánuje na 16. června 2014; pozvání přijali významní reprezentanti na národní i evropské úrovni – mj. slovenský eurokomisař Maroš Šefčovič nebo ministr školství, vědy, výzkumu a sportu Slovenské republiky Dušan Čaplovič. Otevření doprovodí diskuse, která by se podle slov D. Straky mohla nést v duchu potenciálu malých členských států v projektech H2020.
Oficiální kontakty kanceláře SLORD: Rue du Trône 60, 1050 Brussels, Belgium; e-mail: slord@cvtisr.sk, www.slord.sk, (TBC).

IVANA BRASLAVSKÁ, stážistka
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaVaI, Brusel,
Technologické centrum AV ČR