official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > prosinec  > Obálka

Na téma rhizologie

02_1.JPG
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Geobotanik a ekolog Jan Jeník

Ke čtenářům se 21. listopadu 2014 v pražské Literární kavárně Academia vydala publikace Kořeny a kořání stromů – opera rhizologica, v níž prof. Jan Jeník seznamuje s problémy botanického a lesnického odvětví rhizologie. Odbornou publikaci, kterou vydala Botanická zahrada Liberec v limitované sběratelské edici, představili společně s autorem světově uznávaný vědec a pedagog v oboru ekofyziologie vegetace dr. Jan Květ z Botanického ústavu AV ČR a grafik Jan Franta – mj. laureát Ceny Nakladatelství Academia za výtvarné zpracování publikace Antarktida (viz AB 7-8/2013).

02_1.JPG

Prof. Jeník, který je zakladatelem oboru kořenového systému, v knize vysvětluje, že na rozdíl od nadzemních orgánů plní kořeny rostlin svou zásobovací, transportní a stabilizační roli ve velmi rozrůzněném prostředí. Uvnitř půdy a na jejím povrchu se střídají fyzikálně neproniknutelná pevná tělesa a „volné“ prostory, jež tvoří převážně látky tekutého nebo plynného skupenství. Rovněž chemická různorodost těchto látek a kontakty mezi nesčetnými půdními organismy ovlivňují růst, větvení a funkci podzemních a přízemních orgánů rostlin. U mnoholetých dřevin se proto střet mezi zděděnými druhovými vlastnostmi a vlivem vnějšího prostředí zřetelně projevuje na anatomické a morfologické stavbě nových a mladých koncových kořínků i na celkovém uspořádání starých větví vzrostlého jedince.

02_1.JPG

red