official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > prosinec  > Popularizace

Česká centra připomínají Otto Wichterleho

V roce 2013 si česká odborná i laická veřejnost připomínala 100. výročí narození prof. Otto Wichterleho (viz AB 6/2013). Ačkoli se mohlo zdát, že související vzpomínkové akce budou kulminovat kolem 27. října 2013, organizátoři projektu „Otto Wichterle – příběh kontaktní čočky“ potvrzují uvedený předpoklad jen z části. V České republice již sice poptávka po představení díla a osobnosti tvůrce měkkých kontaktních čoček opadá, avšak v zahraničí neutichá a lze dokonce říci, že narůstá.

21_1.jpg

Popularizační projekt, jehož součástí jsou odborné informační panely, komiks a animovaný film (k dis­pozici je popularizační i odborná verze projektu), připravila v roce 2011 Česká centra ve spolupráci s Ústavem makromolekulární chemie AV ČR u příležitosti 50. výročí vzniku měkké kontaktní čočky. Veřejnosti se poprvé představil během Týdne vědy a techniky v listopadu téhož roku za účasti dr. Lindy Wichterlové – manželky prof. Wichterleho (viz AB 12/2011). Jako zvláště úspěšné se jeví propojení výstavy se stavebnicí Merkur, s jejímž využitím vznikl první Wichterlův „čočkostroj“. Ve dvou kopiích putuje po ČR i světě společně s expozicí, která seznamuje nejen s Wichterleho vědeckou prací, ale také ukazuje nepříliš známá fakta z jeho života. Popularizační část (určená především pro zahraniční publikum) se zakládá na animovaném filmu a komiksu MgA. Zuzany Bahulové; vše doplňují interaktivní programy a přednášky. Pro zájemce o odborné informace je připraven katalog vycházející z informačních panelů výstavy – ty jsou také základem odborné části, která se představila výhradně v ČR a na Slovensku.

21_2.jpg

V prosinci 2011 se uskutečnila prezentace v galerii Českého centra Praha, a to včetně doprovodných programů (rovněž ve spojení s předvedením dětské stavebnice Merkur). Zatímco dospělí návštěvníci si mohli mj. nechat změřit zrak s doporučením vhodné korekce, mladší ročníky si získala dvě interaktivní odpoledne – děti si zahrály připravené hry se stavebnicí Merkur a zúčastnily se tvůrčí dílny MgA. Bahulové.
Odborné veřejnosti se projekt představil v únoru 2012 na mezinárodním veletrhu OPTA v Brně. Prvním zahraničním zastavením výstavy se stalo Slovenské národní muzeum v Bratislavě. Necelý rok po zahájení prezentační části vznikla první stálá expozice ve Wichterlově gymnáziu v Ostravě; slavnostně ji otevřeli prof. Jiří Drahoš, prof. Kamil Wichterle a PhDr. Lubomír Zaorálek.

21_4.jpg
Foto: Lukáš Houdek, Archiv autora

Zvýšení zájmu v zahraničí přineslo 100. výročí narození prof. Wichterleho. Výstavní projekt se tak postupně představil v Sofii, Miláně, Římě, Madridu a La Coruñi. Potvrzením atraktivity výstavy je i její zapůjčení Sofijskému festivalu vědy, odkud putovala do Národního polytechnického muzea v Sofii (ve výsledku zůstala v Bulharsku místo plánovaného týdne pět měsíců). Důkazem, že má výstava vysokou úroveň, je i její umístění na konferenci Assottica v Římě, kam se dostala poté, co zaujala jednoho z organizátorů v Českém centru Milán.
Rovněž v České republice zavítala v roce 2013 do několika měst – konkrétně Prostějova, Zlína, Brna, Nymburka či v Praze do Senátu Parlamentu ČR.

21_5.jpg
Foto: Archiv Českého centra Bukurešť
Z prezentace výstavy v Bukurešti

Přestože si letos již nepřipomínáme žádné významnější výročí spojené s osobností prof. Wichterleho, evidujeme trvalý zájem – projekt proto nově zavítal do Bernu, Bukurešti, Bruselu, Liberce, Moskvy, Plovdivu a Stockholmu; do budoucna domlouváme další destinace i ve vzdálenějších teritoriích. V roce 2015 by tak projekt mohl zavítat například do Tel Avivu a dále navázat na evropskou pouť v Chorvatsku, Norsku, Rakousku a ve Švýcarsku.

21_6.jpg
Foto: Lukáš Houdek, Archiv autora
Hry s Merkurem vedl Jiří Mládek, největší sběratel této stavebnice na světě.

Výstava zcela naplňuje původní záměr – zatímco v ČR připomíná významné výročí a představuje prof. Wichterleho jako vzor pro mladou generaci, u které chce podněcovat zájem o technické obory, v zahraničí poopravuje mylný názor, že v případě měkkých kontaktních čoček jde o původní americký patent. Zároveň poukazuje na unikátní českou schopnost improvizace, vysokou kreativitu a dosahování badatelských výsledků i v prostředí, jehož podmínky nejsou ideální. Návštěvníci se rovněž seznamují s méně známými fakty a mnozí z nich odcházejí se shodnými pocity jako tvůrci projektu – že převažuje úcta a pokora k životním i profesním úspěchům prof. Wichterleho.

21_7.jpg
Foto: Lukáš Houdek, Archiv autora
V doprovodném programu v galerii Českého centra si mohli návštěvníci nechat změřit zrak.

Závěrem nezbývá než poděkovat partnerům a podporovatelům. Záštitu laskavě udělil předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš. Projekt by nemohl být realizován bez osobní angažovanosti Ing. Jiřího ­Michálka z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR, Mgr. Marca Stelly z Hrdličkova muzea člověka, dr. Antonína Kostlána z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, dr. Ivany Lorencové z Národního technic-kého muzea a absolventů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně MgA. Zuzany Bahulové a MgA. Pavla Kadlece. Děkujeme všem, kteří dovolili důstojným způsobem prezentovat jednu z nejvýznamnějších osobností české vědy.

JAN ŠPUNDA,
Česká centra