official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2015  > červen  > Knihy

Svět knihy 2015

svet_knihy_2015_01.JPG
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
 

V Průmyslovém paláci na Výstavišti v pražských Holešovicích se ve dnech 14. až 17. května 2015 uskutečnil 21. ročník mezinárodního knižního veletrhu a stejnojmenného literárního festivalu. Mezi téměř čtyřmi stovkami vystavovatelů nechybělo Nakladatelství Academia, které připravilo mj. setkání se svými kmenovými autory: profesorem filozofie a dějin přírodních věd Stanislavem Komárkem, překladatelem shakespearovských spisů Martinem Hilským, historiky Josefem a Lýdií Petráňovými či medievistou Františkem Šmahelem.
 

svet_knihy_2015_01.JPG
František Šmahel představil svou knihu Emperor Charles IV and King Charles V of France, která vyšla v Nakladatelství Karolinum.

svet_knihy_2015_01.JPG
Josef a Lýdia Petráňovi, autoři publikace Filozofové dělají revoluci. Filozofická fakulta Univerzity Karlovy během komunisticého experimentu (1948–1968–1989).

Produkce respektovaného „knižního domu“ se v poslední době dočkala mnohých ocenění a nejinak tomu bylo i na Světě knihy. Hlavní Cenu Miroslava Ivanova pro autora do 39 let za nejlepší publikaci z oblasti literatury faktu získala Petra Vokáčová za Příběhy o hrdé pokoře; prémii dále získaly další dva domovské tituly Svět měst Jiřího Hrůzy a Knihy kupovati… Zdeňka Šimečka a Jiřího Trávníčka. Hned dvě ocenění obdržel Ústav pro jazyk český AV ČR. Akademická příručka českého jazyka (kolektiv autorů pod vedením Markéty Pravdové) se umístila na prvním místě v kategorii odborná a populárně-naučná literatura pro dospělé v soutěži Český bestseller – druhé místo získala v kategorii Cena poroty za výkladový slovník v soutěži Slovník roku 2015, kterou pořádá Jednota tlumočníků a překladatelů. Jak uvádí ředitel ÚJČ doc. Karel Oliva, obě ocenění ukazují, že veřejnost má o mateřský jazyk a jeho správné užívání stále velký zájem: „Akademická příručka je vlajkovou lodí našeho ústavu, v loňském roce se jí prodalo téměř 15 000 kusů.“ Úspěšná publikace získala mj. i Cenu Nakladatelství Academia za nejprodávanější knihu za rok 2014 a druhý rok obsazuje žebříčky nejprodávanějších knih. „Základem pro Akademickou příručku českého jazyka byla naše Internetová jazyková příručka. V dnešní době tlaku na pružné získání spolehlivých informací je to nejrozsáhlejší internetový zdroj informací o současné češtině,“ doplňuje M. Pravdová. „Na rozdíl od Pravidel českého pravopisu jsou v ní některé výklady podrobnější a ucelenější, například v oblasti psaní velkých písmen, interpunkce, shody přísudku s podmětem nebo skloňování osobních a zeměpisných jmen. Do příručky jsme také zařadili především jevy, na které se často ptají tazatelé jazykové poradny.“

svet_knihy_2015_01.JPG


Čestným hostem letošního ročníku byl Egypt, který českým čtenářům představil nejen kulturní historii, ale především svou současnost, a to s mottem Poznejte Egypt po dvou revolucích; Egyptská delegace čítala téměř dvacítku spisovatelů a dalších osobností egyptské kultury. Populární knižní festival letos rámovala tři témata. První z nich Literární diaspora a Češi ve světě chtělo upozornit na ty, kteří žijí či žili mimo Českou republiku, a přesto na svou rodnou zemi nezapomněli. Zejména pro rodiče s dětmi nebo učitele s třídními kolektivy připravili organizátoři program Světoví knižní šampioni pro mladé čtenáře, který zahrnul výstavy, autorská čtení, prezentace ilustrátorů i výtvarné dílny v Klubu knižních šampionů či v sále Rosteme s knihou. Třetí téma Fotografie a kniha uvedlo fotografickou publikaci jako součást knižní kultury propojující vizuální a polygrafické umění; bohatý program nabídl setkání s fotografy či knižní a fotografické výstavy.

LUDĚK SVOBODA