official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Mezinárodní workshop o restaurování fotografií

The Getty Conservation Institute (GCI) ve spolupráci s Ústavem dějin umění AV ČR (ÚDU AV ČR) uspořádaly v Praze ve dnech 13.–24. července 2015 mezinárodní workshop o restaurování a konzervaci fotografických materiálů. Setkání „Photographs and Their Environment: Decision-making for Sustainability“ se konalo v prostorách Katedry fotografie FAMU a v Akademickém konferenčním centru.

14_1.jpg
Foto: Archiv ÚDU AV ČR

Hlavní téma workshopu, který za obě instituce zorganizovaly projektová specialistka a restaurátorka fotografií Tram Vo (CGI) a restaurátorka Tereza Cíglerová, jež byla zároveň i účastnicí workshopu za Českou republiku, představovaly fotografie a jejich prostředí. Aktéři jednání prezentovali a diskutovali vhodné podmínky a materiály pro ukládání, vystavování a transport fotografií, a to v souladu s nejnovějšími poznatky, s důrazem na nutnost stálého monitorování prostředí a rovněž efektivitu a dlouhodobou udržitelnost zvolených řešení. Poznatky se následně ověřovaly a porovnávaly během četných praktických cvičení a při exkurzích v depozitářích na vybraných pracovištích. Velký zájem účastníků podnítila zejména Sbírka historické fotografie ÚDU AV ČR uložená v sídle ústavu. V případových studiích účastníci následně zpracovali návrhy na zlepšení podmínek uložení této cenné a materiálově bohaté sbírky.

14_1.jpg
Foto: Petr Zenke, Archiv ÚDU AV ČR
Bertrand Lavédrine (Centre de Recherche sur la Conservation des Collections, Paris) při přípravě praktického cvičení o způsobech monitorování prostředí pro ukládání fotografií

14_1.jpg
Foto: J. Walterová, Archiv ÚDU AV ČR
Účastnice workshopu, restaurátorka Zita Sor z Maďarska, při speciální adjustaci fotografie do rámu pomocí folie Marvel Seal

Cílem workshopu bylo mj. posílení kontaktů mezi restaurátory z růz­ných zemí a transfer teoretických a praktických zkušeností mezi účast­níky kurzu a instruktory. Setkání se zúčastnilo 17 restaurátorů fotografií z následujících zemí: Bulharsko, Chorvatsko, Česká republika, Maďarsko, Polsko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Itálie, Japonsko, Argentina a Austrálie. Instruktory letní školy byli odborníci v oblasti restaurování, konzervace a preventivní péče o fotografie, případně vědci spolupracující na projektech, které se týkají kvality prostředí památek: Bertrand Lavédrine (Centre de Recherche sur la Conservation des Collections, Paris), Sylvie Pénichon (The Art Institute of Chicago), Tomáš Vyhlídal (ČVUT, Praha), Jana Križanová (Metropolitan Museum of Art, New York) a Jiří Smolík (ÚCHP AV ČR, Praha). Setkání finančně podpořila i Akademie věd ČR prostřednictvím příspěvku na pořádání mezinárodní ­aktivity pro studenty a mladé výzkumníky.

TEREZA CÍGLEROVÁ,
Ústav dějin umění AV ČR, v. v. i.