official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Biologia Plantarum

Mezinárodní vědecký časopis rostlinných biologů, který vydává Ústav experimentální botaniky AV ČR, představoval v době svého založení, v roce 1959, jedno z mála dostupných spojení s mezinárodní vědeckou komunitou a zároveň nabízel i nastupující generaci prostor pro uplatnění prvních výsledků. Spojil iniciativu a entuziasmus Bohdana Slavíka s věhlasem nestora botaniků Bohumila Němce a v průběhu šedesátých let minulého století byl většinovým publikačním médiem nastupující vědecké generace zabývající se rostlinnou fyziologií, anatomií, cytologií, fyziologickou ekologií a fytopatologií.

17_1.jpg

Tento tematický rozsah odpovídal i pestré oborové skladbě nově založeného Ústavu experimentální botaniky ČSAV. Je samozřejmé, že v posledních dvaceti letech se výrazně zvýšil podíl příspěvků z oblasti molekulární biologie a genetiky i rostlinných biotechnologií. Již v počátečním období byla ukotvena angličtina jako výlučný komunikační prostředek a časopis získal všechny základní atributy mezinárodního periodika s výraznou investicí do jazykové i grafické úpravy. V tomto kontextu je i významná okolnost, že byl distribuován prostřednictvím zahraničních nakladatelství, nikdy nevyžadoval dotace Ediční rady AV ČR a na rozdíl od většiny ostatních časopisů vydávaných v rámci AV ČR je finančně soběstačný.

Jaká je současná podoba časopisu? Redakční rada pracuje v mezinárodním složení, příspěvky podléhají náročnému recenznímu řízení s akcenty na skutečný obecný přínos práce pro daný obor/problematiku. Redakce využívá elektronický peer-review redakční systém ScholarOne firmy Thomson Reuters. V současnosti uveřejňuje jen asi 20 % z došlých rukopisů. Důležitým kritériem pro publikaci je skutečně nová informace, která přispívá k rozvoji poznání v dané oblasti, což zajišťuje zájem o vydané práce v širší čtenářské obci. „Impact faktor“ (IF) časopisu se za posledních deset let zvýšil z 0,74 na 1,74, jeden z nejvyšších u domácích časopisů. Distributorem je nakladatelství Springer. Rozsah se z původních 600 postupně zvýšil na 800 stran velkého formátu (čtyři čísla po 200 stranách, poslední doplňují autorský a věcný rejstřík). Biologia Plantarum je publikována v tištěné i elektronické podobě na webových stránkách nakladatelství Springer, http://www.springer.com/life+sciences/plant+sciences/journal/10535, na nichž přispívá k rychlejšímu zveřejnění dosažených výsledků rovněž předběžné publikování článků, tzv. „on-line first“. Informace o časopisu a obsahy jednotlivých čísel naleznete na http:www.bp.ueb.cas.cz. Přestože se periodikum vydává v České republice, počet prací českých autorů tvoří jen malé procento z celkového množství publikovaných článků. Dáno je to bohužel tím, že grantové agentury i hodnotitelé pracovišť přikládají větší váhu článkům publikovaným v zahraničí než v českých časopisech i při stejném IF. Podobná situace panuje pravděpodobně též v okolních zemích, a proto jsou v Biologia Plantarum zveřejňovány kvalitní práce z Itálie, Španělska, Portugalska, Francie, Polska, Maďarska, Bulharska, Řecka, Turecka, Japonska, USA apod. Velký podíl předložených prací tvoří rukopisy z Jižní Ameriky, Indie a zejména Číny. Jelikož i tyto země výrazně investují do vzdělanosti, jejich kvalita se rok od roku zlepšuje.

Cílem časopisu, jednoznačně vyjadřovaném redakční radou, je zvyšující se úroveň měřená narůstajícím IF a zkracování termínů autorské obslužnosti. V přetlaku autorské nabídky i konkurence hojně vznikajících vědeckých časopisů si Biologia Plantarum uchovává pozici solidního, ekonomicky nezávislého publikačního zdroje, který svou existencí propaguje svého vydavatele i širší rámec českého badatelského zázemí.

JAN KREKULE a JANA POSPÍŠILOVÁ,
Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i.