official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Umění vědy

Nikoli poprvé se představuje Akademie věd ČR na výstavách putujících po českých městech: a nejinak je tomu i v roce, kdy si připomíná 125 let od založení své předchůdkyně – České akademie věd a umění. Začátkem června se do ulic vydala expozice „Umění vědy“, jež na 18 velkoformátových plakátech ukazuje, jaké objevy vědců z pracovišť AV ČR obohatily život společnosti, které výzkumy jsou nadějným příslibem do budoucna či v jakých případech se o jejich využití diskutuje.

wichterle_2015_08.JPG
Foto: Luděk Svoboda, Akademický bulletin
Exteriérová putovní výstava Umění vědy se v Brně představila na Malinovského náměstí. Prostor poskytlo Národní divadlo Brno.

První zastávkou „výstavního expresu“, který vypravil Masarykův ústav a Archiv AV ČR ve spolupráci se Střediskem společných činností AV ČR, se 4. června 2015 stala moravská metropole – konkrétně prostranství před Mahenovým divadlem. Za zmínku jistě stojí, že dominanta Malinovského náměstí je nejen významná architektonická památka, ale drží i pozoruhodný primát jako první plně elektricky osvětlené divadlo v Evropě.

Vernisáži, na které vystoupili místopředseda AV ČR dr. Pavel Baran, členové Akademické rady prof. Pavel Janoušek a dr. Taťána Petrasová, předseda Sdružení moravských pracovišť AV ČR doc. Radomír Vlček a autor výstavy dr. Tomáš W. Pavlíček z MÚA AV ČR, přálo počasí, což si srozumitelné a graficky atraktivní plakáty bezpochyby zasloužily. Dr. Milan Řípa z Ústavu fyziky plazmatu AV ČR, který se podílel na přípravě posteru Energie pod kontrolou – laser, plazma, termojaderná fúze, podotkl, že uhlídat výrobu pěti trojic plakátů (z toho každý s několika tematickými „hnízdy“) musel být pro dr. Pavlíčka enormní výkon. Entuziastický, ale především profesionální přístup kurátora výstavy ocenili i další hosté vernisáže, jichž se sešlo několik desítek.

Škoda, že neorenesanční fasáda Mahenova divadla nešla lépe využít k upoutávce kolemjdoucích, aby si prohlédli, na jakých společensky závažných tématech badatelé v Akademii pracují. Vždyť řeší například otázky ochrany životního prostředí, pěstování a šlechtění plodin, problémy energetických zdrojů, zvýšení kvality materiálů, budoucnost IT technologií a počítačových pamětí. Stranou nezůstává ani lidské zdraví: konkrétně vývoj léčiv proti zákeřným nemocem, hledání citlivých diagnostických metod, regenerativní medicína apod.

„Domovské“ brněnské ústavy AV ČR představily například elektrochemickou diagnózu nádorových onemocnění (obor s celosvětovým dosahem založil před více než 50 lety prof. Emil Paleček z Biofyzikálního ústavu) nebo metody pro rychlé zjištění nebezpečných otrav (například metanolem), jimž se od roku 1972 věnuje Ústav analytické chemie. Za zmínku stojí i rastrovací elektronový mikroskop z Ústavu přístrojové techniky či objev skluzových pásů, které v důsledku únavy materiálů vedou ke vzniku trhlin (jako první na světě je objasnili vědci z Ústavu fyziky materiálů).

wichterle_2015_08.JPG


Brněnskému publiku se přiblížily též výzkumy psychologů (osobnostní profily napříč kulturami nebo vysvětlení, jak se učí mluvit děti), archeologů (kultura Velké Moravy), jakož i etnografů a historiků nebo výsledky Centra pro výzkum globální změny „Klima z Brna“. Výzkum syndromu bílých nosů u netopýrů v Moravském krasu (viz také AB 4/2012) pro změnu ukázali vědci z Ústavu biologie obratlovců. Užitečné zařízení na promíchávání vody na Brněnské přehradě (omezuje vodní květ sinic bez použití chemikálií) představil Botanický ústav, jehož vědci je zkonstruovali společně se strojaři z Vysokého učení technického v Brně.

Trasa „výstavního expresu“ pokračuje od konce června do 23. července zastávkou v Olomouci; následně postojí v Ostravě (25. července – 23. srpna), Jihlavě (25. srpna – 20. září), Českých Budějovicích (22. září – 13. října) s cílovou stanicí v Praze (24. října – 19. listopadu). Nezbývá, než jí při putování českými městy popřát zvídavé a vědychtivé „pasažéry“.

LUDĚK SVOBODA