official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Od Telče k Římu

V červnu 2015 vyšlo již třetí číslo nového mezinárodního časopisu Convivium, jehož vydavateli jsou Ústav dějin umění AV ČR, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity v Brně a Univerzita v Lausanne. Periodikum navazuje na slavné Seminarium Kondakovianum – časopis stejnojmenného institutu založeného v roce 1927 v Praze na památku Nikodima Pavloviče Kondakova jeho žáky. Seminář a časopis reprezentovaly přání uchovat a prohloubit Kondakovovu průkopnickou badatelskou práci na poli byzantských a středověkých studií, ceněnou v celé Evropě. Dědicem Kondakovova pražského institutu se stal v roce 1953 Kabinet dějin umění, předchůdce současného ÚDU AV ČR.

20_2.jpg

Obnovit tento časopis v období krize publikování, zvláště vědeckého, znamená investovat do oživení zájmů, které spojují východní a západní Evropu skrze její kulturní kořeny, sdílené prostřednictvím Středozemí. Convivium pokrývá rozsáhlé chronologické rozmezí od raně křesťanského období do konce středověku, který ve střední Evropě přetrvával ještě v době italské renesance. Stejně rozmanitá je i šíře studovaných témat. Ústředním zájmem časopisu zůstávají dějiny umění, tzn. témata spojená s obrazy (imagines), předměty, památkami a podobami vizuálního a estetického prožitku, zahrnuty jsou však i disciplíny s dějinami umění spojené v nejhlubším slova smyslu: antropologie, liturgie, archeologie, historiografie a samozřejmě obecná historie. Cílem je otevřít časopis badatelským metodám, spjatým s uvedeným geografickým a časovým rozsahem.

20_1.jpg

Bezprostředním impulzem ke vzniku Convivia se stala schůzka budoucí redakce v Římě v únoru 2014 ve složení Ivan Foletti (Univerzita v Lausanne a FF MU Brno), Serena Romano (Univerzita v Lausanne), Herbert L. Kessler (John Hopkins University, USA), Elisabetta Scirocco (tehdy Kunsthistorisches Institut ve Florencii, dnes Bibliotheca Hertziana v Římě a Max-Planck-Institut für Kunstgeschichte), Klára Benešovská (ÚDU AV ČR), Zuzana Frantová (FF MU Brno), na níž její aktéři diskutovali zaměření časopisu, podmínky a organizaci jeho vydávání i obsah budoucích čísel. (K okolnostem vzniku časopisu podrobněji Ivan Foletti, From Nikodim Kondakov to Seminarium Kondakovianum and to Convivium, in Conviivum I/1, p. IX–XI.)

20_5.jpg

Ročně vycházejí dvě čísla, z nichž každé zaštiťuje nejméně jeden člen redakční rady. První z čísel se zaměřuje na určité konkrétní téma, druhé je koncipováno jako miscellanea. Všechny články se podrobují anonymnímu recenznímu řízení. Každé číslo obsahuje 5 až 15 článků v angličtině, francouzštině, italštině nebo němčině (s českými a anglickými resumé) a recenze nových publikací.

Šéfredaktorem časopisu je Ivan Foletti, hlavní tíha realizace dosud vydaných čísel spočívá na výkonných a technických redaktorech z řad Semináře dějin umění FF MU Brno a zahraničních spolupracovnících (Adrien Palladino, Johanna Zacharias).

Vědecká rada časopisu se s třetím číslem ustálila na následujících specialistech: Michele Bacci (Univerzita ve Freiburgu); Xavier Barral i Altet (Univerzita v Rennes a Univerzita Ca’ Foscari v Benátkách); Nicolas Bock (Univerzita v Lausanne); Valentina Cantone (Univerzita v Padově); Clario di Fabio (Univerzita v Ženevě); Ondřej Jakubec (FF MU Brno); Assaf Pinkus (Telavivská univerzita), Xenia Muratova (Univerzita v Rennes); Erik Thunø (Rutgers University, USA); Alicia Walker (Bryn Mawr College, USA). Distribuce se ujalo prestižní belgické nakladatelství Brepols, jež se orientuje na dějiny středověké kultury, umění, literatury a historie.

První tematické číslo se zaměřilo na Circulation as a Factor of Cultural Aggregation: Relics, Ideas and Cities in the Middle Ages, jemuž předcházela v květnu 2014 stejnojmenná konference v Telči. Na starosti je měli editoři Klára Benešovská, Ivan Foletti a Serena Romano ve spolupráci se Zuzanou Frantovou a Alžbětou Ž. Filipovou. Další číslo, složené ze sedmi tematicky různorodých článků a čtyř podrobných recenzí, vyšlo na konci roku 2014 pod editorským dohledem Herberta L. Kesslera a Elisabetty Scirocco.

20_6.jpg
Fota: Archiv ÚDU AV ČR
Mezinárodní konference v Telči (2014) se zúčastnili i špičky oboru, profesoři Serena Romano, Vinni Lucherini, Michele Bacci, Xavier Barral i Altet.

Po uzavření prvního ročníku časopisu se redakce rozhodla k poněkud riskantnímu kroku – totiž k veřejné prezentaci časopisu formou otevřené recenze nezávislých odborníků, kteří před odborným publikem vyslovili názory na obsah prvních dvou čísel. Prezentace se uskutečnila v Římě a zúčastnili se jí recenzenti Tanja Michalsky, současná ředitelka Knihovny Hertziana, profesor Erik Thunø z Rutgers University (který tehdy ještě nebyl součástí Vědecké rady časopisu) a emeritní profesor z univerzity v Udine Valentino Pace. Erik Thunø se věnoval především těm příspěvkům z prvního čísla časopisu, jejichž vědecké kvality si cenil nejvíce. Dále se zaměřil na význam Convivia jakožto časopisu orientovaného na „výměny a interakce“ během středověku. Pochválil i grafické zpracování periodika a jeho spojení s Brepols Publisher.

20_3.jpg
Křest prvního čísla Convivia v ÚDU AV ČR v r. 2014

Tanja Michalsky obrátila pozornost k druhému výtisku a na příkladu všech šesti studií se pokusila dokázat, že Convivium není novým časopisem pouze pro své zaměření, ale také kvůli použitým metodám a pokládaným otázkám. Podle jejího názoru se tak řadí k aktuálně nejmodernějším časopisům v oboru.

Polemické názory Valentina Pace, které rozvířily následnou diskusi, doložily, že prezentace rozhodně nebyla předem domluvenou laudatio. Valentino Pace se pochvalně vyjádřil ke koncepci časopisu, k některým příspěvkům však byl o poznání skeptičtější. Metodologicky se vyhranil např. proti textům Assafa Pinkuse a Michala Ozeriho (From Body to Icon: The Life of Sts Peter and Paul in the Murals of S. Piero a Grado) či Bissery Pentchevy (Mirror, Inspiration, and the Making of Art in Byzantium).

V následné diskusi, kterou moderovala Serena Romano, se bouřlivě polemizovalo o orientaci naší disciplíny a rovněž o generačních proměnách a trendech.

Římská prezentace každopádně zanechala v organizátorech pozitivní dojem. Přítomno bylo asi 60 badatelů z celého světa – mezi jinými Beat Brenk, Francesco Gandolfo ãi Søren Kaspersen. Recepce, které se Conviviu dostalo, ukázala, že tematické i metodologické zaměření vyvolává živý zájem mezi význačnými světovými medievisty.

Na konci června 2015 vyšlo první tematické číslo druhého ročníku Convivia, které je koncipováno jako pocta v současnosti asi nejvýznamnějšímu evropskému uměleckému historikovi Hansi Beltingovi, jenž posunul zásadně nejen nové kontextuální vnímání a interpretaci středověkého umění (přesněji „středověkého obrazu“), ale evropských dějin umění posledních 40 let obecně.

20_4.jpg
Veřejná prezentace časopisu Convivium v Římě v dubnu 2015

Dosud nejobsáhlejší číslo Many Romes. Studies in Honor of Hans Belting, které editovali Herbert L. Kessler a Ivan Foletti, obsahuje patnáct statí spjatých s tématy Beltingova bádání. Jak oba editoři připomínají v úvodu „Hans Belting – A Bridge to Many Romes“, je to právě jeho dílo, které naplňuje podtitul Convivia: „Exchanges and Interactions in the Arts of Medieval Europe, Byzantium, and the Mediterraneum“. Zároveň se připravuje druhé číslo, jež bude mít mírně postmoderní nádech (především v dialogu mezi Byzancí a současností).

Convivium vzniká jako periodikum zaměřené na středověký svět v pohybu, ale zároveň je také časopisem, který si přeje být zakořeněn v kontextu střední Evropy. Svědčí o tom jak příspěvky Kláry Benešovské, Kateřiny Kubínové, Jiřího Roháčka a Ondřeje Jakubce v prvních třech číslech, tak i tematické zaměření prvního čísla roku 2016. S názvem Facing and Forming the Tradition. Illustrated Texts on the Way from Late Antiquity until the Romanesque Time se číslo editované Annou Boreczky z budapešťské Národní knihovny věnuje do velké míry i střední Evropě. Jedním z cílů Convivia je totiž reflexe středověké Evropy bez rozdělení, jež narýsovala poslední dvě století. V tomto smyslu se tedy může naprosto harmonicky setkávat Středozemí se střední Evropou, Východ se Západem. Jde o pohled, který lze právem považovat za odkaz Nikodima P. Kondakova.

KLÁRA BENEŠOVSKÁ, Ústav dějin umění AV ČR, v. v. i.,
IVAN FOLETTI, Univerzita v Lausanne a FF MU Brno