official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2015  > říjen  > Obálka

Sucho v českých zemích

Nikoli vodou, jak by se možná dalo očekávat, nýbrž sektem vypravili 25. září 2015 ředitel Centra výzkumu globální změny AV ČR prof. Michal V. Marek a rektor Mendelovy univerzity prof. Ladislav Havel (obr. 1) na cestu ke čtenářům publikaci Sucho v českých zemích: minulost, přítomnost a budoucnost.

02_2.JPG
Všechna fota: Luděk Svoboda, Akademický bulletin – Obr. 1

Kniha, na které spolupracoval interdisciplinární tým prof. Rudolfa Brázdila a prof. Miroslava Trnky (obr. 2), vychází v období, kdy na území České republiky zažíváme výraznou suchou epizodu, a snaží se odpovědět na otázky, jež si pokládá nejen odborná, ale i laická veřejnost. Poznatky získané z historických pramenů i naměřených dat umož­nily vědcům z pracovišť Akademie věd, vysokých škol a dalších institucí vyjádřit představu o dlouhodobém kolísání epizod sucha z pohledu jejich četnosti, intenzity, délky trvání, synoptických příčin, ale také kvantifikovat důsledky epizod sucha pro zemědělství, lesní a vodní hospodářství. Výskyt a dopady epizod sucha na našem území budou i nadále ovlivňovat přirozená klimatická variabilita, antropogenní vlivy na klima a také charakter využití krajiny. „Pokusili jsme se proto předložit poznatky o klimatologii sucha v České republice, jeho časové a prostorové variabilitě, ale také o jeho dopadech na nejvíce dotčené sektory národního hospodářství,“ vysvětlil v brněnském sídle CVGZ AV ČR vedoucí výzkumné sekce klimatických analýz a modelování prof. Trnka.

02_2.JPG
Obr. 2

Monografie se věnuje i možným scénářům vývoje sucha a jeho očekávaným dopadům, k čemuž využívá charakteristiky hlavních rysů globální klimatické změny a odpovídající emisní scénáře, které se využívají v klimatických modelech pro projekci budoucího klimatu v měřítku celé Evropy i pro území České republiky. Projekce se používají pro analýzu a následnou diskusi očekávaných dopadů klimatické změny a epizod sucha například na primární produkci rostlinné výroby – a to jak přímým ovlivněním výnosů polních plodin, tak změnou agroklimatických podmínek a s tím souvisejícím posunem výrobních oblastí. Ke vzniku knihy přispěl projekt Vytvoření interdisciplinárního vědeckého týmu se zaměřením na výzkum sucha, jehož prostřednictvím bude u nás působit specializovaný badatelský tým.

02_3.JPG

Podrobnější informace naleznete v některém z následujících čísel Akademického bulletinu.

02_4.jpg

LUDĚK SVOBODA