official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2015  > říjen  > Z Bruselu

Hodnotitelé projektů rámcových programů

Evropská komise zveřejnila na Účastnickém portálu (Participant Portal) jména hodnotitelů, jejichž služeb využila při hodnocení výzev pro rok 2014 rámcového programu „Horizont 2020“. S experty bylo uzavřeno více než 9000 smluv; více než třetinu tvořily ženy (36 %). Obdobně jsou k dispozici tabulky hodnotitelů v předchozím rámcovém programu (7. RP) – lze tak zjistit, kdo se podílel na hodnocení předložených návrhů do tematických oblastí programu.

22_1.jpg

Evropská komise vybírá hodnotitele z databáze, jež obsahuje na 80 000 záznamů a do které se může zaregistrovat libovolný zájemce s odpovídajícím profilem. Proces hodnocení je jedním ze stěžejních aspektů implementace programu a jeho nastavení a kritéria ovlivňují úspěšnost předložených projektových návrhů.

Výsledkem hodnocení nezávislými odborníky (peer review) je seznam návrhů, které jsou doporučeny k financování (short listed, mainlist), jsou na rezer-vní listině (reserve list) či zamítnuty pro financování (rejected). Vliv na počet financovaných návrhů má jak dostupný rozpočet na dané téma, tak i pokrytí témat ve výzvě jako takové a požadované finanční příspěvky jednotlivých předkladatelů. Oproti FP7 se v Horizontu 2020 ve větší míře uplatňuje tzv. dvoukolové hodnocení (two-stage evaluation); EK se snaží zajistit projektovým návrhům, které se dostanou do druhého kola, míru úspěšnosti ve výši 30 %. Projekty spolupráce se hodnotí ve třech kritériích – vědecká excelence, dopad a implementace projektu. Standardní postup zahrnuje fázi individuálního hodnocení, dále přípravu konsenzuální zprávy a závěrečné panelové hodnocení. Každý projekt zpravidla hodnotí tři nezávislí experti – specifické aspekty hodnocení se aplikují například u projektů Evropské rady pro výzkum (ERC), akcí Marie Skłodowska-Curie (MSCA), SME Instrumentu a dalších vybraných nástrojů H2020. Zkušenosti z hodnoticího procesu mohou přispět k pochopení programu jako takového a k tomu, co se očekává od projektů, které jsou vybrány k financování, a v čem se liší od těch neúspěšných.

V 7. RP se na hodnocení projektů podílelo 277 českých badatelů. Většina uvedla jako své působiště vysokou školu (116 hodnotitelů; 41,88 %) a výzkumnou organizaci (114 hodnotitelů; 41,16 %), přičemž jejich prioritní tematickou oblastí hodnocení byly projekty ERC (73 hodnotitelů; 20,62 %) a akce Marie Skłodowska-Curie (62 hodnotitelů; 17,51 %). Největší podíl z celkového počtu českých hodnotitelů, téměř 25 % (67), tvořili pracovníci z ústavů Akademie věd ČR, kteří se rovněž výrazně angažovali v hodnocení ERC (32 hodnotitelů; 35,96 %) a MSCA (24 hodnotitelů; 26,97 %). Nemalý počet, konkrétně 41 českých hodnotitelů (14,8 %), uvedlo jako své působiště zahraniční instituci. Ti, podobně jako jejich čeští kolegové na domácích institucích, působí primárně na vysokých školách (17 hodnotitelů; 41,46 %) a ve výzkumných organizacích (18 hod-notitelů; 43,90 %). Ty oblasti, v nichž se nejvíce angažovali čeští hodnotitelé působící na zahraničních institucích, jsou opět ERC (13 hodnotitelů; 22,41 %) a MSCA (12 hod­-notitelů; 20,69 %). V seznamu dosavadních hodnotitelů projektů v programu ­Horizont 2020 je uvedeno 135 českých expertů, z nichž 87 (64 %) má zkušenosti s hodnocením 7. RP a 48 (36 %) je nových (oproti celkovému počtu všech dosavadních hodnotitelů H2020, v němž 58 % tvoří nováčci). Největší počet nových českých hodnotitelů je zaznamenán v oblasti ICT a Zdraví; jejich působištěm jsou primárně vysoké školy, potažmo výzkumné organizace. Kompletní přehled českých hodnotitelů v programech 7. RP a H2020 (na základě dat dostupných v srpnu 2015) naleznete na stránkách www.czelo.cz.

KATEŘINA SLAVÍKOVÁ a DOMINIK RUSINKO,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaVaI, Brusel,
Technologické centrum AV ČR