official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

K novému zákonu o podpoře vědy

Z projevu místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavla Bělobrádka

10_3.JPG
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Před pár dny konečně prošla sněmovnou malá euronovela zákona č. 130 o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Při této příležitosti Vám děkuji za spolupráci a připomínky, a to včetně těch negativních. Rád jsem je vzal v úvahu, protože ve vědě je i negativní odpověď dobrá odpověď. Nejhorší je žádná odpověď – což ovšem platí i v politice. Špatné je, když spolu lidé nekomunikují vůbec nebo si nedokáží svá stanoviska jasně a precizně definovat. A pak je také držet.

Chci vás pozvat ke spolupráci nad novým zákonem o podpoře vědy. Mnohé připomínky, které někteří chtěli prosadit do již schválené euronovely, bude možno uplatnit při přípravě tohoto zákona. V současnosti jsem je odmítl prostě proto, že by bylo nesystémové měnit jednotlivé části, když nás čeká práce na zásadní změně celku.

Po 15 letech potřebujeme na základě našich i zahraničních zkušeností provést zásadní revizi systému podpory vědy, výzkumu a inovací. Potřebujeme centrální koordinační orgán namísto 11 roztříštěných institucí a musíme umět lépe zacílit evropské, národní, krajské a soukromé prostředky (viz RIS3 strategie). Je nutné soustředit naše omezené zdroje do míst, kde máme největší šanci dosáhnout excelentních výsledků. Pro vědu a výzkum musíme získat alespoň dvojnásobek soukromých peněz, než je tomu v současnosti. Potřebujeme daleko širší zapojení do mezinárodní spolupráce. Na jedné straně musíme zajistit dlouhodobé a dostatečné institucionální financování vědy – za což, snad úspěšně, bojuji ve vládě – a na straně druhé moci kontrolovat efektivitu využití peněz. Potřebujeme daleko více relevantních dat pro správné rozhodování a poměřování se světem.

Toto jsou závěry analýzy, kterou jsme vypracovali v rámci sekce, kterou vedu. Jde o velký úkol, který nelze zvládnout pouze z úřadu vlády. Potřebuji vaše rady, zkušenosti, názory a nakonec i podporu. Dostávám se tak k tomu nejdůležitějšímu: opravdu stojím o vaši spolupráci. Moje dveře jsou kdykoli otevřeny každému z vás, kdo za mnou přijde ať už s vlastním návrhem nebo připomínkou k tomu, co v mém úřadě vzniká. Oponentura je důležitou součástí každé vědecké práce. Vědec se nikdy nerozčiluje na kolegu, který ho upozorní na omyl. Vědec je za takové připomínky vděčný – protože ve vědě nejde o to MÍT pravdu, ale OBJEVIT pravdu. Doufám, že vědeckou pravdu budeme objevovat společně.