official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2016  > květen  > Z Bruselu

CzechGlobe v Bruselu

Zástupci vědecké obce v České republice jsou každoročně na konferencích „CZEDER“ (České dny pro evropský výzkum) i na dalších fórech konfrontováni se statistikami účasti českých vědecko-výzkumných institucí v projektech rámcových programů EU a aktuálně i v programu HORIZONT 2020. Statistiky, které dokládají dlouhodobě nízkou účast českých vědeckých týmů, tak pro ně zatím nevyznívají příliš lichotivě.

17_1.jpg
Fota: Archiv ÚVGZ AV ČR
Činnost ÚVGZ AV ČR představil jeho ředitel Michal V. Marek.

Českým institucím se nedaří zapojovat do projektů, v nichž jsou zastoupeny nejvýznamnější evropské instituce – v tomto případě máme na mysli ty, které nejenže získaly nejvyšší podporu z rozpočtů rámcových programů, ale mají i vysokou úspěšnost. Potřebu vyšší účasti v projektech mezinárodní vědecko--výzkumné spolupráce pociťuje také Ústav výzkumu globální změny AV ČR (CzechGlobe), přestože má s projekty rámcových programů (včetně H2020) zkušenosti. Udržitelnost evropského centra excelence vyžaduje, aby se zvýšilo úsilí vědeckých týmů právě v mezinárodní spolupráci.

Také to bylo jedním z důvodů, proč CzechGlobe využil nabídku České styčné kanceláře pro výzkum, vývoj a inovace (CZELO) k uspořádání prezentační akce v Bruselu a přichystal seminář Komplexní výzkum příčin a důsledků globální změny.

17_1.jpg

Dne 13. dubna 2016 se představila výzkumná infrastruktura, vybrané výzkumné týmy a jejich aktivity, stávající mezinárodní spolupráce i příležitosti pro ty nové. Jednotlivé prezentace se zabývaly analýzou a modelováním klimatu; predikcí výskytu sucha a jiných extrémních jevů a hledáním vhodných adaptačních strategií pro zmírnění negativních následků; hodnocením aktuálního stavu a změny vegetace v měnících se klimatických podmínkách za pomoci leteckého snímkování; řízenými experimenty, simulací prostředí očekávaného v souvislosti s globální změnou, zjišťováním reakcí rostlin a návrhy opatření pro jejich pěstování; oceňováním společenských dopadů globální změny včetně predikce zvládání rizik. Akce se zúčastnili zástupci evropských institucí v Bruselu, asociací a odborných platforem i představitelé cíleně vytipovaných výzkumných institucí, ze kterých by se mohli rekrutovat noví partneři pro budoucí spolupráci. Ohlasy na kvalitu semináře a následně diskutovaná témata případné spolupráce již dokládají, že se CzechGlobe snad vydal správným směrem.

17_1.jpg

Přítomnosti vědců využila kancelář CZELO, aby společně s dalšími partnery v Bruselu zorganizovala 12. dubna 2016 první Science Café na téma Globální změna a COP 21. Profesor Michal V. Marek, ředitel Ústavu výzkumu globální změny, v průběhu moderované diskuse odpovídal na otázky týkající se dopadů globální změny, využití obnovitelných zdrojů energie a rovněž na dotazy související s loňskou pařížskou konferencí COP 21 – jejími ambiciózními cíli a hmatatelnými důsledky.

Přes počáteční nejistotu, zda se seminář setká s odezvou a bude mít očekávaný dopad, přes komplikace zapříčiněné stávkou letových dispečerů v Bruselu hodnotíme bruselskou akvizici veskrze pozitivně. Věříme, že se časem společně vynaložené úsilí projeví v nastartování nové spolupráce.

HANA ŠPRTOVÁ,
Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i.